Читај ми!

Sećanje na žrtve bombardovanja

Četrdeset ljudi je stradalo, kada je 1. maja 1999. godine pogođen autobus "Niš ekspresa" u selu Lužane kod Podujeva. Zorica i Dragiša Petrović izgubili su dvoje dece, Mariju i Nikolu.

Za 78 dana bombardovanja Srbije 1999. godine ubijeno je 2.500 civila i više od 1.000 pripadnika vojske i policije, a ranjeno oko 12.000 ljudi. U selu Lužane kod Podujeva, pogođen je autobus "Niš ekspresa", kada je stradalo 40 ljudi. Među njima su bili i maloletni Petrovići, brat i sestra iz Gračanice.

Prvog maja 1999. Zorica i Dragiša Petrović izgubili su dvoje dece, Mariju i Nikolu koji su stradali u autobusu "Niš ekspresa" u Lužanima kod Podujeva.

"Dečje živote su uništili, on je imao 17 godina, a ona 15 godina. Sad će u maju da napuni 30, a Marija će 28", priča otac nastradile dece Dragiša Petrović.

Majka nastradalih Zorica priča kako je posle pogibije dece obolela.

"Pomoću lekova spavam. Doživela sam to sama sa starim. Muž nije bio tu, bio je na granici. Ne izlazi mi iz misli. Kad god legnem da spavam meni je ta slika pred očima", priča Zorica.

Svesni da nisu jedini koji su u bombardovanju izgubili najmilije, kažu da ih boli to što ih se više niko ne seća.

"Eto samo da dođe, da nas pita kako smo, da li smo živi. Samo da nas obiđe, ništa više", kaže Dragiša.

Stradanje dece, Dragiši Petroviću nije jedini gubitak. U istom napadu, poginula je i Dragišina majka Smiljana, koja je imala 66 godina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво