Читај ми!

Svetski dan energetske efikasnosti

Na Svetski dan energetske efikasnosti - 5. mart, Srbija nema mnogo razloga za slavlje, jer troši dvostruko više energije od svetskog proseka. Država će, u toku ove godine, projekte energetske efikasnosti dotirati sa 1,3 milijarde dinara.

Srbija troši dvostruko više energije od svetskog proseka, a čak šest puta više od nekih zemalja Ervope, zbog čega nema mnogo razloga za slavlje na Svetski dan energetske efikasnosti. Kako bi se potrošnja energije smanjila, država je najavila da će, ove godine, projekte energetske efikasnosti dotirati sa 1,3 milijarde dinara.

Šta znači imati dobro izolovan stan ili kuću najbolje se videlo tokom februarskih ledenih dana. Svaka nova zgrada uskoro će imati energetski pasoš u kome će pisati koliko energije troši.

Energetska efikasnost podrazumeva smanjenu potrošnju i električne i toplotne energije, a da to ne naruši komfor života i rada ljudi. Upravo to je suština i zelene gradnje koja je već trend u svetu.

Kako ističe Mladen Vukanac iz Saveta zelene gradnje Srbije, štednja energije je jako važan koncept.

"Kada sertifikujemo zgradu koja je zelena, najniži nivo sertifikacije već podrazumeva uštedu oko 20 procenata energije u odnosu na takozvanu sivu gradnju", objasnio je Vukanac.

Kuće i zgrade u Srbiji su loše izolovane. Kroz zidove i stare prozore izgubi se čak 4/5 energije, a samo na neefikasno grejanje ode 25 odsto potrošnje struje.

Stručnjaci kažu da je ulaganje u energetsku efikasnost skupo, ali se kroz manje račune za struju i grejanje brzo i isplati. Međutim, pre svega treba podići svest građana o neophodnosti štednje energije.

Prekomernu energiju troše i neefikasni električni uređaji, koji se još prodaju kod nas. U Agenciji za energetsku efikasnost kažu da će to uskoro biti zbranjeno posebnim pravilnikom.

Prema rečima Bojana Kovačića iz Agencije za energetsku efikasnost, taj pravilnik podrazumeva da će svaki proizvod koji građani, odnosno potrošači nađu u prodavnicama, morati da ima deklarciju, odnosno oznaku energetskog razreda.

Domaćinstva su najveći rasipnici, ali dosta energije se izgubi i u fabričkim halama i saobraćaju. Domaći propisi moraju se uskladiti sa zahtevima Evropske unije.

Status kandidata koji je Srbija dobila, trebalo bi da ubrza i donošenje dugo najavljivanog zakona o racionalnoj potrošnji energije i osnivanje Fonda energetske efikasnosti.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво