SPC odlikovala Vitezovića

Patrijarh srpski Irinej uručio književniku Milovanu Vitezoviću Orden Svetog despota Stefana Lazarevića. Vitezović odlikovan za veliki doprinos srpskoj kulturi i očuvanje njene baštine.

Književniku Milovanu Vitezoviću patrijarh srpski Irinej je, u ime Svetog arhijerejskog sinoda SPC, uručio novoustanovljeni Orden Svetog despota Stefana Lazarevića, na svečanosti održanoj u Patrijaršiji.

Orden mu je dodeljen na predlog Društva Sveti Sava, najstarijeg društva srpskog naroda koje je upravo proslavilo 125 godina od osnivanja.

Aktuelnom univerzitetskom profesoru za predmet Filmski i televizijski scenario odlikovanje je dodeljeno za veliki doprinos srpskoj kulturi, očuvanju njene baštine kroz pedesetak knjiga, u oko 200 izdanja, scenarija za brojne televizijske serije i drame o najuglednijim ljudima srpske istorije (Princ Rastko - monah Sava, Vuk Karadžić, Hajduk Veljko, o voždu Karađorđu, o knezu Milošu Obrenoviću).

Zahvaljujući na ukazanoj časti, Vitezović je rekao da je SPC "sačuvala Srbe kao narod kroz sva iskušenja vekova i istorije i kada ona odlikuje nekoga, onda je to iznad svakog priznanja obaveza nad obavezama".

Govoreći u svoje ime i u ime drugog odlikovanog Miša Vujovića, Vitezović je istakao da ovaj orden ima posebnu vrednost, jer nosi ime despota Stefana koji je u najtežim vremenima srpske istorije ne samo dorastao prilikama, već se uzdizao iznad svega, što mu je donelo još za života mesto u najprestižnijem viteškom redu Zelenog zmaja.

"Moje, ne baš tako novo prezime, čije poreklo ne znam, obavezuje me prema precima i potomcima, a evo i prema ordenu Svetog despota Stefana, koga primamo u njegovom Beogradu", rekao je Vitezović.

"Moj i naš Vuk u 'najslavnijem času svoga života dojakošnjeg', zahvaljujući u Jeni na tituli doktora filozofije, kazao je prve stihove 'Početka bune na dahije', pa da i ja ovu zahvalu završim stihovima, jer mi despota Stefana poimamo kao velikog pesnika, što je i bio" rekao je Vitezović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. feb 2012, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

Дојако смо чекали

да великом чувару културне баштине нашег рода стиснемо руку у знак захвалности ѕа све добре мисли овековечене у својим делима.
*Туђ ми је предео који није брдовит,у коме нема потока,у коме нема довољно оне модрине изѕ које живе тајне*