Manje od 17.000 dece u dijaspori uči srpski

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je da je očuvanje srpskog jezika i ćirilice jedan od najvažnijih prioriteta u radu ministarstva i upozorio da trenutna situacija po tom pitanju nije ohrabrujuća

"Trenutna situacija nije ohrabrujuća jer u inostranstvu stalno opada broj učenika srpskog, i prema raspoloživim statistikama ima ih nešto manje od 17.000", kazao je Srećković Beti.

Srećković je naglasio da je "to pitanje od ogromnog značaja u istorijskom, kulturološkom i civilizacijskom smislu" i dodao da zato sva naša deca moraju imati priliku da uče i usavršavaju maternji jezik.

Prema njegovim rečima, u sedam evropskih zemalja, Nemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Belgiji i Mađarskoj srpski predaju 34 redovna, 14 honorarna i tri gostujuća prosvetna radnika.

Jedan nastavnik radi sa stotinak đaka organizovanih u 10 grupa prema uzrastu i mestu stanovanja što iziskuje nastavu svakog dana u drugom gradu, kazao je Srećković.

 

"Pre neki dan na jednom od skupova dijaspore upoznao sam devojčicu od 16 godina iz Australije koja je prvi put došla u Srbiju. Prelepo je bilo slušati kako govori potpuno čistim, književnim, skoro savršenim srpskim jezikom", istakao je Srećković.

Prema njegovim rečima, ministarstvo inicira i podržava profesionalno usavršavanje nastavnog kadra u dijaspori i finansiraće nabavku tehničkih sredstava za učenje srpskog jezika i obrazovanje naše dece iz dijaspore.

Srećković veruje da će i Ministarstvo prosvete naći dodatna sredstva za angažovanje većeg broja profesora srpskog jezika u inostranstvu ali i da će naša diplomatska predstavništva izlobirati kod što većeg broja Vlada dominicilnih zemalja da finansiraju učenje srpskog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво