Svako četvrto selo izumire

Svako četvrto od 4.800 sela u Srbiji je u fazi nestajanja i za deceniju i po ćemo imati 1.200 sela manje nego sada. U Privrednoj komori Srbije upozoravaju da je malo urađeno da se srpsko selo zaštiti i aktivira, iako predstavlja veliki potencijal.

Iz sela su se godinama prelivala velika sredstva u razne grane industrije, a ništa se nije vraćalo, rezultat takvog odnosa vlasti prema selu je bio beg ljudi u grad, istakao je  saradni u Privrednoj komori Srbije Branislav Gulan.

Prema rezultatima popisa, poljoprivredno stanovništvo je 1948. u ukupnom stanovništvu učestvovalo sa 68 odsto, dok je 1991. taj udeo opao na 17 odsto.

Te godine u Srbiji je bilo nešto više od 900.000 aktivnog poljoprivrednog stanovništva, dok je 2002. taj broj opao na oko 520.000.

Srbija ima više od 200 sela bez stanovnika mlađih od 20 godina, a srpsko selo karakteriše i sve veća beda ostarelih ljudi, koji su ostali u njima kao njihovi poslednji stanovnici.

U samo 12 odsto srpskih sela broj stanovnika raste, dok u 86 odsto opada, a istraživanja pokazuju da u selima ima oko 260.000 momaka, koji imaju skoro po 50 godina, a nisu osnovali porodice.

"Devojke nisu htele da se udaju za seljake i da žive na selu, već su radije odlazile u gradove, udavale se za portire u fabrikama i živele mnogo siromašnije nego da su ostale u selu", rekao je Galun.

Da je svaki od tih momaka imao ženu i samo jednog potomka to bi bilo 500.000 novih stanovnika u tim selima, dodao je Gulan.

U selu Vlasina Stojkovićeva na Vlasinskom jezeru 1928. je izgrađena škola u kojoj je tada bilo 100 đaka, a pre 45 godina izgrađena je i nova škola za 200 đaka ali u njoj danas ima samo devet učenika u četiri razreda.

To selo je pre pola veka imalo 2.700, a sada ima samo 260 stanovnika.

Uzimajući za primer region Kraljeva, Gulan je kazao da u će u planinskim selima te opštine kao što su Bojanići, Stanča, Tepeče, Vrh, Gokčanica, Đakovo, Orlja, Glava ili Plana, najviše za deceniju i po biti 20 do 70 stanovnika.

U većem broju domaćinstava u tim selima će živeti po jedan ostareli član, dok u školama već sada nema đaka, kazao je Galun i dodao da se, nasuprot tome u poslednje dve decenije u urbanim delovima kraljevačke opštine povećava broj stanovnika, i to u prigradskim naseljima za 11 odsto godišnje, a u samom gradu za devet odsto.

"Da bi se zaustavili negativni trendovi, srpskom selu potrebna je nova i ofanzivna politika ruralnog razvoja", istakao je Gulan i dodao da bi Srbija trebalo da iskoristi evropska iskustva, koja se odnose na ruralni razvoj.

Da bi se život vratio u selo neophodno je obnoviti zadrugarstvo, jer će u suprotnom seljaci biti prepušteni stihiji tržišta, raznim nakupcima i prekupcima, a potrebno je stvoriti uslove za život i rad kao u gradu, izgraditi, puteve, škole, vrtiće, naveo je Gulan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво