Читај ми!

Šabić: Zabranjena obrada podataka

U sistemu "Bus plus" privremeno zabranjena obrada podataka putnika, saopštio Radoljub Šabić. Mora se garantovati privatnost ljudi koji koriste pretplatne karte i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja, ističe Šabić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je firmi "Apeks Solušn Tehnolodži" privremeno zabranio obradu podataka o ličnosti u okviru sistema "Bus Plus".

Šabić je naveo da je u utorak obavestio gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da će doneti rešenje o privremenoj zabrani obrade podataka.

"Još u postupku prethodne provere izvođači projekta "Bus plus" bili su upozoreni na sve obaveze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da će u slučaju da Zakon ne bude poštovan biti zabranjena obrada podataka", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, upozorenje se, pre svega, odnosilo na neophodnost isključivanja mogućnosti "uparivanja" podataka iz dva centra - jednog u kome se vode podaci o pretplatniku i drugog sa podacima o saobraćaju.

Mora se garantovati privatnost lica koja pretplatne karte koriste i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja, odnosno utvrđivanja vremena putanje kretanja građana, navodi se u Šabićevom saopštenju.

Neposredno pred početak funkcionisanja "Bus plus" sistema konstatovano je da nije u potpunosti postupljeno u skladu sa upozorenjem, zbog čega je doneto rešenje o privremenoj zabrani obrade određenih podataka.

"Dobro je što 'Bus plus' isključuje mogućnost praćenja bilo koga u realnom vremenu. Isključena je i mogućnost naknadnog rekonstruisanja putanje kretanja korisnika 'Bus plusa'", rekao je Šabić.

Šabić je, međutim, rekao da je ostala mogućnost da se naknadnim lociranjem vremena i korišćenog vozila zadire u privatnost, a da ni jednim pravnim aktom nije utvrđena svrha te obrade podataka, njeni razlozi i procedura.

Gradonačelnik Đilas je "u potpunosti razumeo razloge zabrane i preduzeće korake da se što pre otklone", rekao je Šabić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво