Читај ми!

Srbija pozdravila šampione

Više od 15 hiljada ljudi dočekalo reprezentativce Srbije u vaterpolu i rukometu ispred Skupštine grada. Osvajače zlatne i srebrne medalje primio i predsednik Boris Tadić.

Zlatnim vaterpolistima i vicešampionima Evrope, rukometašima Srbije, priređen je svečani doček ispred Skupštine grada Beograda.

Na platou ispred Skupštine okupilo se više od 15.000 ljudi, a rukometaši i vaterpolisti pozdravili su ih sa terase Starog dvora.

Pozdravljeni velikim aplauzom, na terasu Skupštine grada prvo su izašli rukometaši, a zatim vaterpolisti. Najbolji golman Evropskog prvenstva u rukometu Darko Stanić dočekan je velikim ovacijama.

"Stvarno ne znam čime sam ovo sve zaslužio. Hvala vam od srca. Zahvaljujem u ime rukometaša. Ne bismo uspeli bez vas. Ostvarili smo naše snove, nadam se da smo vas bar malo usrećili", rekao je Stanić.

Kapiten rukometaša i najbolji igrač Evropskog prvenstva Momir Ilić istakao je da je publika bila ta koja je podržavala ekipu sve vreme.

Selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Udovičić ocenio je da je uspeh ekipe i uspeh svih koji su je podržavali i dodao da želi da se nađe na terasi Skupštine grada 13. avgusta posle Olimpijskih igara u Londonu.

Kapiten vaterpolista Vanja Udovičić zahvalio je svima koji su došli po hladnom vremenu i koji su podržavali reprezentaciju poslednjih 15 dana. "Čestitam ovim zlatnim momcima, bez obzira što ste srebrni. Čestitam najboljem teniseru Srbije. Nadam se da ćemo za šest meseci proslaviti još jednu medalju", rekao je Udovičić.

Vaterpolisti su u finalu Evropskog prvenstva u Holandiji pobedili Crnu Goru sa 9:8. Rukometni reprezentativci izgubili su od Danske u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu sa 21:19.

Osim ta dva uspeha naših selekcija, jučerašnji dan pamtićemo i po neverovatnoj pobedi Novaka Đoković, koji je treći put osvojio Australijan open. Prvi teniser sveta, međutim, večeras se nije pojavio na terasi Skupštine grada.

Prijem kod predsednika

Predsednik Boris Tadić primio je nešto ranije najbolje srpske vaterpoliste i rukometaše uz poruku: "Čestitam, šampioni, svaka čast, poklanjam se pred vama".

Prijemu na Andrićevom vencu, u ime najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, prisustvovao je njegov otac Srđan, kao i članovi stručnih štabova vaterpolo i rukometne reprezentacije.

Tadić je ocenio da je jučerašnji dan veliki za srpski i sport čitavog regiona Balkana. "Naši sportisti su poslali poruku u ceo svet da se ovde igra najbolji vaterpolo, rukomet, tenis. Vi ste zaslužili zahvalnost svih građana Srbije", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije podsetio je da se upravo vratio iz Bora gde su ga rudari zamolili da sportistima prenese najtoplije pozdrave i čestitke i reči da su ih ovih dana bodrili i radovali se zajedno sa njima.

"Ovo je definitivno nacija talentovana za sport. Tu nema više dileme. Vaš uspeh je rezultat i posledica činjenice da su put uspeha utabale mnoge generacije pre vas", poručio je Tadić.