Читај ми!

Građani nesvesni zloupotrebe podataka

Srpsko zakonodavstvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti nije usklađeno s evropskim standardima, kaže poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. Građani ne poznaju osnovna načela i nisu svesni opasnosti zloupotrebe njihovih ličnih podataka, ističe Šabić.

U Srbiji, ali i pojedinim zemljama u regionu zakonodavstvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti nije u potpunosti usklađeno s evropskim standardima, a građani ne poznaju osnovna načela i nisu svesni opasnosti zloupotrebe njihovih ličnih podataka.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je Tanjugu, povodom 28. januara - Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti, da, kada je u pitanju primena savremenih, evropskih standarda zaštite podataka o ličnosti, koji važe u modernom svetu, Srbija nema razloga za zadovoljstvo.

Da bi se napravio napredak oblasti u kojoj, prema rečima poverenika, Srbija ozbiljno zaostaje, neophodno je imati zakone i podzakonske propise koji su afirmisani u demokratskom svetu, uspostaviti institucije sposobne da vrše nadzor nad primenom tih standarda i sprovesti edukaciju, jer se malo zna o zaštiti podataka o ličnosti i zaštiti privatnosti uopšte.

"Doneli smo zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je dobra osnova, ali nije usklađen s evropskim standardima na šta sam više puta upozoravao", rekao je Šabić i dodao da još nije usvojen Akcioni plan za realizaciju Strategije za zaštitu podataka o licnosti.

Ukazujući da zloupotreba zaštite podataka o ličnosti može građanima doneti mnogo veće štete od one koja se meri novcem, Šabić je istakao da je u Srbiji predstava o zaštiti podataka skromna i da se ne čini ništa da se to menja.

Na Dan zaštite podataka o ličnosti usvojena je Konvencija o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, prvi dokument koji na međunarodnom, evropskom nivou uređuje obaveze država u odnosu na zaštitu podataka o ličnosti.

Taj dan obeležava se u svim zemljama članicama Saveta Evrope, a Savet Evrope i Evropska komisija obeležavaju ga zajednički kao Evropski dan zaštite podataka.

U Srbiji će Dan zaštite podataka o ličnosti biti obeležen u ponedeljak, 30. januara, svečanim skupom koji organizuju poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Partneri za demokratske promene Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво