Читај ми!

Ruski Mačvani

Porodica Makimočev iz Rusije doselila se u Srbiju jer želi da se bavi poljoprivredom. Kuću sa nekoliko ari voćnjaka u Mačvi kupili su za novac za koji bi, kako tvrde, u svom gradu mogli da kupe tek mali stan na periferiji.

Dok se iz srpskih sela mladi mahom odseljavaju u gradove, u mačvansko selo Zasavica Dva došla je da živi, bere voće i peče rakiju porodica Makimočev iz Rusije. Pre nepunih godinu dana, odlučili su da napuste rodni Sankt Peterburg, upišu ćerke u srpsku školu i, kako kažu, uživaju u seoskoj idili.

Katarina je ekonomista, Andrej pravnik, ali ipak, žele da se bave poljoprivredom, i to u Srbiji. Kuću sa nekoliko ari voćnjaka u Mačvi kupili su za novac za koji bi, kako tvrde, u svom gradu mogli da kupe tek mali stan na periferiji.

"Klima je dobra, a što je glavno, odnosi Srba i Rusa su odlični. Mislim da nema nijedne druge zemlje ni u Evropi, a ni u svetu gde se prema Rusima tako lepo odnose", kaže Andrej Makimočev.

Takođe, kaže Andrej, imamo istu veru, pravoslavlje, a to je važno jer utiče na mentalitet naroda.

"Ovde je selo živo, ljudi još žive u selima. Znam da mladi odlaze u gradove i to je tužno. Nadam se da će shvatiti da ne bi trebalo da napuštaju sela i da im je bolje da obrađuju svoju zemlju", ističe Katarina Orlova.

U Rusiji su solidno zarađivali, pa novac nije motiv selidbe. Želeli su, kažu, promenu, sunce, sopstveni vrt, i psa. Planovi su da se i ozbiljnije bave poljoprivredom.

Darja i Maša idu u lokalnu osnovnu školu.

"Ovde imam dobre drugare, volim učiteljicu Dragicu i imam sve petice", kaže Maša.

"Kod kuće govorimo ruski jezik, a u školi sa učiteljicom i drugarima govorimo neki srpsko-ruski, zato što još učimo srpski jezik", kaže Darja.

Porodica iz Rusije, iako se već odomaćila u pitomoj Mačvi, i dalje je svojevrsna atrakcija meštanima.

"Mi smo maltene svakodnevno zajedno, međusobno se pomažemo u tim domaćinskim poslovima.  Zajedno smo prošle jeseni pekli rakiju i ispala je neka srpsko-ruska rakija", kaže njihov komšija Slavko Biščić.

Makimočevi se, osim sa novim komšijama druže i sa Rusima koji žive i rade u Srbiji, uglavnom u Novom Sadu, Beogradu, ali i na Fruškoj Gori.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво