Читај ми!

Novi avion za vojsku

Posle 25 godina Vojska Srbije kupila novi avion iz inostranstva. Avion "pajper seneka 5" sa savremenom opremom košta 2,7 miliona evra i koristiće se za snimanje terena za potrebe izrade geografskih karata.

Vojska Srbije je dobila prvi strani avion posle 25 godina. Avion marke "Pajper Seneka 5", za snimanje terena iz vazduha sa najsavremenijiom opremom košta 2,7 miliona evra.

Letilica je sletela na vojni aerodrom Batajnica u utorak popodne, rekao je Tanjugu načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pukovnik Milivoje Pajović.

Avion sa odgovarajućom opremom, za potrebe Vojnogeografskog instituta nabavilo je Ministarstvo odbrane.

Komplet opreme čini vazduhoplov "Pajper Seneka 5" američkog proizvodjača "Pajper Erkraft" sa integrisanom digitalnom aerofotogrametrijskom kamerom ADS80 švajcarskog proizvođača "Leika Geosistems AG" kao i pripadajuće softvere.

"Investicijom vrednom 2,7 miliona evra omogućavaju se prikupljanja i analize geoprostornih podataka u digitalnom obliku po savremenim standardima zemalja Evropske unije", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pored aerofoto snimanja, avion obezbeđuje uslove za specifinu obuku pripadnika vazduhoplovstva i prevoz lica za potrebe Ministarstav odbrane i Vojske Srbije.

Značaj uvođenja digitalne tehnološke linije za aerofoto snimanja je i ponovno uspostavljanje sopstvenog aerofotogrametrijskog snimanja terotorije Srbije koja u Vojnogeografskom institutu ima tradiciju od 1950. godine. Time se revitalizuje nacionalna služba za snimanje terena iz vazduha čime se štede budžetska sredstava, jer se izbegava skup i dugotrajan proces uslužnog angažmana stranih firmi.

Podaci prikupljeni ovom opremom biće od koristi sistemu odbrane, ali i drugim, civilnim, korisnicima u zemlji. Oprema omogućava da se celokupna teritorija Srbije snima u standardnim ciklusima od 3 do 5 godina i time olakšava i ubrzava izrada urbanističkih planova svih opština i gradova u Srbiji.

Digitalni geoprostorni podaci biće od velike koristi svim budućim projektantima autoputeva, naftovoda, gasovoda i drugih infrastukturnih objekata, što će omogućiti brz povraćaj uloženih sredstava.

U toku je procedura carinjenja, nakon čega će otpočeti postupak prijema vazduhoplova od strane Komisije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i procedura verifikacionih ispitivanja od strane Tehničkog opitnog centra radi uvođenja aviona u naoružanje Vojske Srbije.

Novi avion nabavljen je u SAD u septembru, a od tada se nalazio u Nemačkoj gde je obavljena ugradnja kamera i ostale opreme. Pre tog aviona, poslednji novi avion koji je kupljen u inostranstvu bio je "mig-29", koji je stigao iz bivšeg Sovjetskog Saveza još 1987. godine.

Avion "seneka 5" je dvomotorni klipni avion, nosivosti pet putnika ili oko 500 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina aviona je 378 kilometara na sat i može da leti na visinama do 7.600 metara. Radijus leta je oko 1.600 kilometara.

Avion "seneka 5" proizvodi se u američkoj kompaniji "Pajper" od 1998. godine.

U civilne svrhe avion za izviđanje iz vazduha koristi Kostarika, dok se u vojne svrhe koristi u vazduhoplovstvima Brazila, Burkine Faso, Dominikanske Republike, Haitija i Paname. To znači da će Srbija biti prvi korisnik na evropskom tlu.

Za fotogrametrijsko snimanje od 1975. godine u Jugoslaviji korišćena su dva aviona nemačke proizvodnje "do-28D2". Letelice evidencijskog broja 70501 i 70502 bile su bazirane na aerodromu u Batajnici i korišćene za izradu karata koje je pravio Vojnogeografski institut u Beogradu.

Poslednji let na tim letelicama obavljen je u martu 2007. godine kada su, zbog isteka resursa, avioni prizemljeni posle više od tri decenije korišćenja.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи