Читај ми!

Dan koji je mirisao na nesreću

Stjuardesa Vesna Vulović, koja je pre 40 godina preživela pad iz aviona sa deset hiljada metara, u intervjuu danskoj televiziji seća se kobnog 26. januara 1972. godine, ali i svega što je prethodilo i usledilo.

Posle 40 godina od pada JAT-ovog aviona na letu Kopenhagen–Zagreb, jedina koja je preživela, stjuardesa Vesna Vulović dala je intervju za jednu dansku televiziju.

Vesna Vulović godinama posle nesreće bila je sinonim za "kako preživeti nemoguće" i Ginisov rekorder kao osoba koja je preživela pad sa 10.000 metara bez padobrana.

Dva dana pred godišnjicu nesreće, Vulovićeva se u razgovoru sa danskom ekipom TVDR-a seća kobnog 26. januara 1972. godine, ali i svega što je prethodilo i usledilo.

Tada 22-godišnja devojka, koja je tek osam meseci radila kao stujardesa u JAT-u, greškom je otišla za Kopenhagen, umesto koleginice sa istim imenom.

U intervjuu danskoj televiziji, priseća se kako je bila srećna, jer nikad do tada nije videla Kopenhagen. Vulovićeva priča i kako je na dan povratka sve mirisalo na nesreću.

"Sećam se za doručkom da je Ratko Mihić non-stop govorio o svom sinu i o svojoj ćerki, kao da je on jedini otac, kao da niko drugi nema decu. Samo je pričao o svojoj deci, kao da je osećao da ih više neće videti", rekla je Vesna Vulović.

Način na koji je jedina od 29 ljudi u avionu ostala živa prepričavan je bezbroj puta. Rep aviona bio je njeno utočište kada se na teritoriji Čehoslovačke, iznad grada Srpska Kamenica, posle eksplozije bombe, avion srušio sa visine od 10.160 metara.

Posledice pada: fraktura lobanje, obe slomljene noge, tri slomljena pršljena i kao posledica privremena paraliza od struka na dole. Prohodala je posle nekoliko uzastopnih operacija za nekoliko meseci.

"Uopšte nisam to smatrala kao nekim preokretom u mom životu. Ja sam, jednostavno, čekala kad će doktor doći i reći: 'E, hajde, ti sad ustaješ iz kreveta i ideš", ispričala je Vulovićeva.

Za poslednjih 40 godina, otkada se nesreća dogodila, Vesna Vulović odbila je mnoge televizije, kao što je britanska televizija Bi-Bi-Si i poznata američka novinarka Opra Vinfri.

Na razgovor sa danskom ekipom Vesna je pristala, jer za tu zemlju vezuje svoje 22 najlepše godine u životu, jer, kako kaže, posle nesreće nastaje ponor koji traje i danas.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво