Verski turizam odoleva krizi

Najstariji vid turizma koji i tokom krize beleži rast je verski turizam. Od milijardu turističkih putovanja godišnje, svako peto je pokloničko. Obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta, priključuje se i Niš, rodno mesto cara Konstantina.

Verski, odnosno poklonički turizam, najstariji je vid turizma, koji i tokom krize beleži rast. Sledeće godine, obeležava se 17 vekova Milanskog edikta, što će vernike podstaći na putovanja u sveta mesta hrišćanske religije. Veliki broj turista očekuje i Niš, rodno mesto cara Konstantina, koji je, zajedno sa Licinijem, doneo Milanski edikt.

Milanskim ediktom, 313. godine, zvanično je prestao progon hrišćana. To je izuzetno važan istorijski događaj za čitav hrišćanski svet.

"Crkva je izašla iz katakombi i dobila isti status kao i paganstvo koje je do tada bila zvanična religija Rimskog carstva. Tako da je Milanski edikt bio višestruko značajan za dalji razvoj i širenje hrišćanstva", kaže teolog Dragan Vukić iz Turističke agencije "Dobročinstvo"

Niš ima važnu ulogu u obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta. U tom gradu ove godine biće veliki svetski sipmozijum "Niš i Vizantija". Dogovorena je i saradnja naših i bečkih arhitekata na Medijani, a biće izdata i knjiga, Konstantinov grad.

"Tu je i veliki broj infrastrukturnih aktivnosti, od kojih bih izdvojio dovršetak hrama Cara Konstantina i carice Jelene. Organizovaće se i veliki broj izložbi, filmskih projekcija, tribina", kaže Miša Rakocija iz Organizacionog odbora za obeležavanje Milanskog edikta.

Na mnogim sajmovima turizma tokom godine, Turistička organizacija Srbije promovisaće publikaciju o našim crkvama i manastirima.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac kaže da će publikacija biti sačinjena od nekoliko segmenata. "Biće tu i praistorije i rimskog nasleđa i srednjevekovnih manastira, naravno, poseban deo posvećen je Milanskom ediktu", kaže Plamenac.

Od milijardu turističkih putovanja godišnje, svako peto je pokloničko. Božić, Uskrs i Krstovdan hrišćani najradije provode u Svetoj zemlji, u maju pravoslavci pohode ruske svetinje, a Carigrad i Sveta Gora obilaze se tokom cele godine.

Najveće svetinje islamskog sveta su Meka i Medina. Ono što je posebno interesantno, verski turizam je jedini vid turizma koji tokom krize beleži rast.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 22. jan 2012, 11:04) - Жаровит [neregistrovani]

Не гоји се прасе уочи....

Стално нека брзоплета очекивања, тако смо оманули иза Универзијаду, па очекивања од Олимпијаде у грчкој(транзит) и сл.
Не може се очекивати напрасна поплава туриста, већ је потребна планск обнова локалитета, обнова манастира, археолошких налазишта, бања,хотела, организација, па прича ,....

Добар пример је Виминацијум(добар пример за Константинов Ниш ,итд.),...па треба и да се организују манастирске туре, винске, комбинација са бањама, бодовима и сл.

Београд може да повуче туристичку привреду(излети и сл.), али нема отворене Музеје, Бели Двор затворен, нема белу флоту....

Годинама се само прича у Србији, уместо да иду директно са понудом на страна тржишта(Русију, Европу, Кину),..и једино се нуде "брошуре", побогу!?