Читај ми!

Plivanje za Časni krst

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik krštenja Isusa Hrista, Bogojavljenje. U gradovima širom Srbije plivanje za Časni krst.

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih verskih praznika.

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti kao golub silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje.

Bogojavljenje se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u mnogim mestima širom Srbije.  

Pobednik u plivanju za Časni krst na Adi Ciganliji je pripadnik Vojske Srbije Branislav Janković, koji je prvi od oko 56 takmičara stigao do Časnog krsta.

Janković je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, čija dužina simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Bogojavljenski krst od leda, težak 15 kilograma, sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, a Jankoviću je Časni krst uručio episkop renezijanski Andrej, izaslanik patrijarha Irineja.

Takmičenju je prethodila Bogojavljenska liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu, dolazak svečane Bogojavljenske litije i Bogojavljenska beseda episkopa renezijanskog Andreja, kao i svečana Bogojavljenska molitva na jezeru.

Bivši vaterpolista Dejan Dimitrijević pobedio je na takmičenju u plivanju za Bogojavljenski krst na Dunavu kod restorana "Venecija" u Zemunu, a sve učesnike blagoslovio je patrijarh Irinej. Ove godine 165 plivača učestvovalo je u trci za Bogojavljenski krst na Zemunskom keju.

Patrijarh Irinej prethodno je služio liturgiju u Hramu Svetog Nikolaja u Zemunu, predvodio litiju i osveštao vodu u Dunavu.  Patrijarh Irinej, koji se okupljenima obratio rečima "Hristos se javi" blagoslovio je današnji dan.

Osamnaestogodišnji Mladen Nikolendžić, učenik trećeg razreda kraljevačke Gimnazije, prvi je preplivao 33 metra na reci Ibar i osvojio Časni krst.  U tradicionalnom načinu obeležavanja Bogojavljenja učestvovala su 33 takmičara.

Hercegnovljanka Darija Pop pobednica je plivanja za Bogojavljenski krst koje je organizovano na Savi kod Šapca. Darija Pop bila je najbrža na stazi od 33 metra na kojoj se takmičilo 60 učenika među kojima je ona bila jedina žena.

U pravoslavnim hramovima, na Bogojavljenje se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave: "Hristos se javi", "Vaistinu se javi", a veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво