Ordenje Srpske pravoslavne crkve

Srpska pravoslavna crkva dodeljuje devet ordena. Prvi, Orden Svetog Save, ustanovljen je 1985. godine, a poslednji Orden cara Konstantina 2010. godine.

Uoči predstojećeg obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta , 2010. ustanovljen je Orden cara Konstantina, koji zaslužnim duhovnim i svetovnim licima dodeljuje Srpska pravoslavna crkva. Prvi orden, Orden Svetog Save, ustanovljen je 1985. godine, uoči obeležavanja osam vekova od njegovog rođenja.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoji devet ordena koje, na predlog nadležnog eparhijskog arhijereja, dodeljuje Sveti arhijerejski Sabor, odnosno Sveti arhijerejski Sinod. Prvi orden, koji nosi ime Svetog Save, ima tri stepena. Do maja 2009. dodeljivana su samo ta tri ordena, a u poslednje dve i po i godine još šest, svaki za posebnu namenu.

"Orden Svetog cara Konstantina dodeljuje se licima koja su doprinela ostvarivanju sloboda, dobrih odnosa između crkve i države, Orden Svetog Petra Cetinjskog dodeljuje se licima koja su isto tako doprinela dobrim odnosima crkve i države, ali se dodeljuje i za mirotvorstvo i uopšte požrtvovanje nekog lica", kaže Savo B. Jović, glavni sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda.

Orden Svetog Simeona Mirotočivog dodeljuje se domaćim i stranim državljanima za poseban doprinos pospešivanju odnosa između crkve i države. Orden Svetog kralja Milutina ktitorima i dobrotvorima. A Orden Svete carice Milice, u monaštvu Evgenije, onima koji se ističu humanitarnim radom.

Orden despota Stefana Lazarevića dodeljuje se ljudima iz kulture, piscima, pesnicima, ljudima koji su se istakli u prevođenju nekih značajnih dela ili dela koja su sama napisala, objašnjava Jović.

Svim dobitnicima uručuje se gramata, priznanje u kome su navedene zasluge odlikovanih, a sve ih potpisuje Njegova svetost patrijarh srpski.

broj komentara 0 pošalji komentar