Читај ми!

Život u porodici nezamenljiv

Bolji uslovi života i danonoćna stručna nega za decu koja su nekada živela u domu u Kulini, a sada u Zvečanskoj, daju rezultate. Ipak, verujući da život u porodici ne može ništa da zameni, u Zvečanskoj su pokrenuli projekat druženja i upoznavanja mališana sa biološkim roditeljima.

Prizori koje smo gledali na početku Kampanje "Zovem se Anđela", pokrenute za pomoć Domu u Kulini kod Aleksinca, šokirala je javnost pre 10 godina. Uslovi za život u tom domu, koji su delili odrasli i deca sa najtežim smetnjama u razvoju, bili su katastrofalni.

Danas je slika potpuno drugačija, ali su u renoviranom domu u Kulini ostali odrasli, a mališani su zbrinuti u hraniteljskim porodicama i dečjim domovima.

Neke od tih mališana zaboravili su i najrođeniji. Godinama su živeli u domu u Kulini, daleko od očiju javnosti. Nova adresa im je Zvečanska 7, Beograd. Bolji uslovi života i danonoćna briga i nega stručnjaka, daju rezultate.

Medicinska sestra Daliborka Janković kaže da s obzirom na to da su deca koju je primila bila potpuno odsutna, svaki dan kada uđe na odeljenje, vidi neku promenu na njima.

"Jako mi je drago kad dozovem svako od njih po imenu i kad se odazovu na moj glas", priča sestra Daliborka.

Verujući da život u porodici ne može ništa da zameni, u Zvečanskoj su pokrenuli projekat druženja i upoznavanja mališana sa biološkim roditeljima, ako je to moguće.

Zoran Milačić iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine kaže da je krajnji cilj da što veći broj njih, ukoliko se uspostave uslovi i ako se pojavi želja kod roditelja, nakon bližeg upuznavanja sa decom, da se ta deca vrate u porodicu.

U naredne dve godine, najavljuju nadležni, deca iz domova, njih oko 1.100, biće izmešteno u hraniteljske ili biološke porodice - ili neke druge, za život bolje sredine.

"Već početkom 2012. godine planiramo premeštaj u tri male domske zajednice u Nišu, Negotinu, Aleksincu, da se uključe u obrazovni proces i postepeno da pokušamo da ih vratimo u potpuni život u zajednici", kaže Suzana Paunović iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Deca sa najtežim smetnjama u razvoju, kojima je medicinska pomoć neophodna 24 časa, moraće još neko vreme da ostanu u institucijama. Njihov odlazak u hraniteljsku porodicu zahtevao bi veliku angažovanost svih službi u zajednici što, u ovom trenutku, kažu nadležni, nije moguće obezbediti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво