Читај ми!

Fondacija za mlade matematičare

Pomoć mladim matematičarima od sada će pružati novoosnovana Fondacija Matematičke gimnazije, kako se ne bi dešavalo da đaci zbog nedostatka novca ne učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Fondacija Matematičke gimnazije osnovana je pre nekoliko dana. Svrha fondacije jeste da se pomogne mladim talentima, kako se ne bi dešavalo da đaci zbog nedostatka novca ne učestvuju na međunarodnim takmičenjima. Započeta je i akcija povezivanja nekadašnjih učenika koji žive u inostranstvu.

U prvom redu, Fondacija će pružati materijalnu pomoć mladim matematičarima. Tako ove godine dve petnaestogodišnje učenice nisu putovale na međunarodnu Olimpijadu iz astronomije, jer nisu imale novca.

"Bile smo vrlo razočarane, do par dana pred takmičenje nismo znale da li ćemo ići, a uložile smo mnogo truda. Nismo našle sponzore. Pred svako takmičenje, uglavnom sami moramo da tražimo sponzore", kaže učenica prvog razreda Matematičke gimnazije Marijana Vujadinović.

Osim pomoći u novcu, oni koji grade uspešne karijere u inostranstvu, savetovaće srednjoškolce i pomagati im da steknu dobre kontakte u svetu.

"Savetujem im da rade i da istraju u onome što ih interesuje, bilo da je u pitanju nauka ili nešto drugo", poručuje student postdoktorskih studija u Hjustonu Milivoje Lukić.

Božidar Stojadinović sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu smatra da je pare lako naći, ali je, kako je rekao, još bolje dati savet i uputiti ljude prema nekim drugima koji možda više znaju u oblastima koje te mlade ljude zanimaju.

Pred svako veliko međunarodno takmičenje nabavlja se oprema za kabinete i laboratorije, organizuje dodatna nastava, za šta je potrebna i dobra organizacija.

"Pripreme su nam često traljave i daleko zaostajemo u tome za drugim zemljama. Takođe, naši đaci nisu u mogućnosti da se pojave u nekim odelima ili kostimima kao što je to uobičajeno kod drugih zemalja", napominje direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.

Osim bivših učenika Matematičke gimnazije, članovi Fondacije mogu da budu i roditelji, ali i svi oni koji žele da pomognu mladim talentima. Do sada je školu završilo oko 7.000 đaka, koji su osvojili više međunarodnih medalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво