Читај ми!

Srbija član CERN-a

Odlukom saveta Evropskog saveta za nuklearna istraživanja Srbija postala pridruženi član CERN-a. U Ženevi trenutno radi 31 naučnik, dva inženjera i jedan tehničar iz Srbije.

Srbija je, odlukom Saveta Evropskog saveta za nuklearna istraživanja, postala pridruženi član CERN-a, a zvanično potpisivanje zakazano je za 10. januar.

Dobijanje statusa pridruženog člana CERN-a važno je, pre svega, mladim naučnicima, poslediplomcima, jer će moći da se uključe u projekte i da duže učestvuju u istraživanjima.

To znači da naše firme ili industrija mogu da preuzmu delove posla koji se tiču izgradnje ili projektovanja određenih delova detektorskih elemenata ili delova mašina u CERN-u.

Prošlog decembra, Srbija je počela pregovore o statusu pridruženog člana CERN-a. Jugoslavija je bila jedan od osnivača te organizacije, ali se povukla 1961. godine.

U CERN-u trenutno rade četiri grupe istraživača iz Srbije, odnosno 31 naučnik, ali i dva mašinska inženjera i jedan tehnički saradnik. Najmlađi član, Miloš Đorđević, radi u grupi već pet godina. Tu je uradio i master-rad, a sada priprema doktorat.

Đorđević je doktorand Fizičkog fakulteta iz Beograda, a tema njegovog doktorata, kao i dosadašnjeg rada u CERN-u, jeste potraga za procesom koji se dešava u sudaru protonskih snopova.

Jovan Milošević, viši naučni saradnik Instituta "Vinča", sarađuje sa CERN-om, a radi i sa kolegama iz Hajdelberga u Nemačkoj i Fakultetom za fiziku u Oslu. Tematika sva tri eksperimenta na kojima je radio je slična, kaže Milošević i objašnjava da je tu reč "o različitim energijama sudara čestica koje se dešavaju".

Oni koji se uključe u CERN-ova istraživanja ostaju u njima decenijama. U Ženevu se odlazi po potrebi i tamo radi nekoliko meseci godišnje. Za pet godina postaćemo i punopravni član, što donosi i povlastice.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије