Читај ми!

Talenti bez prave podrške

Mladi matematičar i osvajač više medalja na međunarodnim matematičkim takmičenjima Teodor fon Burg razmišlja da studije nastavi u inostranstvu. Burg smatra da pravi talenti ne dobijaju adekvatnu finansijsku podršku od države.

Osamnaestogodišnji matematički genije Teodor fon Burg nije zadovoljan odnosom države prema mladim talentima u Srbiji i ozbiljno razmišlja da studije nastavi u inostranstvu, sa željom da se jednog dana ipak vrati u Srbiju.

Mladi matematičar je u razgovoru sa novinarima u Boru rekao da još nije odlučio gde će nastaviti školovanje, ali će to, kako je rekao, najverovatnije biti neka od visokih škola u Evropi, jer smatra da je obrazovanje kvalitetnije u razvijenim državama.

"To ne znači da su evropski univerziteti mnogo bolji od Beogradskog, jednostavno želim što bolje obrazovanje. Engleska i Švajcarska imaju dobre univerzitete i tamo ću najverovatnije nastaviti školovanje", kaže fon Burg.

Mladi matematičar kaže da mu stipendije nikada nisu bile važne, ali da je razočaran zbog činjenice da je finansijska podrška Srbije uglavnom odlazila u ruke lošijim učenicima od njega, jer smatra da talenti treba da se tretiraju isključivo prema uspehu.

Teodor je učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, a prvi uspeh ostvario je kao učenik šestog razreda osnovne škole, kada je osvojio republičko takmičenje iz matematike.

Usledila su međunarodna takmičenja, a kao svoj najveći uspeh on izdvaja treće mesto u svetu, koje je osvojio na Matematičkoj olimpijadi u Kazahstanu.

Prema rečima njegove majke, Magde Buzurović fon Burg, prvo interesovanje za nauku, Teodor je pokazao još u ranom detinjstvu, jer je još pre polaska u školu, radio zadatke iz matematike za četvrti razred.

Mladi matematičar prisustvovao je svečanosti u svojoj nekadašnjoj školi "Dušan Radović" u Boru, koja slavi 30 godina postojanja. Za njega je priređen i prijem u Skupštini opštine Bor, gde ga je primio prvi čovek lokalnog parlamenta Dragan Žikić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво