Neredi u Beogradu

Najmanje 140 ljudi povređeno u sukobima protivnika Parade ponosa i policije na nekoliko mesta u centru Beograda. Privedeno je 207, od oko 6.000 učesnika tih događaja. Zapaljeno sedište DS-a, kamenovana zgrada RTS-a.

Prva Parada ponosa protekla u senci sukoba policije i izgrednika. U neredima povređeno više od 140 ljudi, uključujući i 124 policajaca. Privedeno je 207 osoba posle serije sukoba sa protivnicima Parade ponosa. Stanje na beogradskim ulicama je mirno. Zvaničnici svode bilanse.

Razbijanje Beograda počelo je pre okupljanja učesnika Parade ponosa u parku Manjež, pri čemu je bilo očigledno da je manifestacija bila samo povod za organizovano nasilje sa političkim konotacijama koje je prethodno bilo isplanirano.

Oko 5.600 policajaca, pod opremom za razbijanje demonstracija, u ulicama oko parka Manjež obezbeđivalo je oko 1.000 učesnika Parade, što je onemogućilo protivnicima da priđu mestu održavanja manifestavcije.

Ipak, to ih nije sprečilo da na širem području centra grada izazovu nerede, napadnu sedišta političkih partija, zgradu RTS-a i drugih institucija. Visina materijalne štete tek treba da se utvrdi.

Neredi su se brzo proširili na ceo centar Beograda, odnosno od Slavije do Kalemegdana, a mnogim policajcima bila je potrebna i medicinska pomoć. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor policije obišli su u Urgentnom centru u Beogradu povređene pripadnike policije.

"Policija je uspešno obavila težak zadatak i sprečila krvoproliće", rekao je Dačić i dodao da su dvojica izgrednika i jedan policajac teže povređeni i da su zadržani na lečenju, a da je lakše povređeno oko 120 policajaca.

Ministar Dačić je istakao da je po policijskim procenama bilo oko 6.000 onih koji su želeli da napadnu učesnike Parade ponosa i da su na policajcima koji su ih u tome sprečavali, iskalili svoj bes.

Dačić je rekao da je u ovom trenutku uspostavljen javni red i mir u Beogradu i da policija radi na identifikovanju i privođenju onih koji su napadali policiju.

Demonstranti su se za vreme održavanja Parade ponoso sukobili sa policijom na više lokacija u gradu. Gotovo istovremeno, izgrednici su napali policiju na Slaviji i Terazijama. Oni su se pregrupisali ispred Doma skupštine Srbije i potom krenuli u Bulevar kralja Aleksandra, gde se dogodio prvi veći sukob.

Na kordon interventne policije poletele su krupne kamenice, flaše, zapaljeno je više kontejnera, a demonstrante je uspela da potisne Žandarmerija koja je intervenisala oko 11.30 časova.

Oko podneva su se huligani razišli da bi se 20 minuta kasnije pojavili u Krunskoj, gde su kamenicama zasuli sedište Demokratske stranke i policiju koja je obezbeđivala zgradu.

Ubrzo je stiglo policijsko pojačanje koje je intervenisalo. Izgrednici su iz Krunske potisnuti u pravcu Kalenićeve pijace. Jedna grupa upala je u autobuse na linijama 25 i 26, i iz njih uz psovke isterala putnike.

U Mekenzijevoj ulici, u blizini Slavije, huligani su gurnuli trolejbus niz ulicu i vozilo je udarilo u banderu.

Sukoba je bilo i na Trgu Nikole Pašića, gde je policija intervenisala uz upotrebu suzavca i rasterala izgrednike. Na Terazijama su oko 12.15 protivnici Parade ponosa skandirali i dovikivali uvrede, počeli da bacaju na policiju kamenje, petarde, "topovske udare"...

Izgrednici su potom potisnuti do početka Knez Mihajlove, a kordon policije je stajao na Terazijama. Prema policajcima su letele kamenice, saobraćajni znaci, kante za đubre...

Policija je reagovala na napade i potiskivala ih, a angažovane su i Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije. Sukoba je u međuvremenu ponovo bilo kod Crkve svetog Marka u Bulevaru kralja Aleksandra.

Na pojedinim mestima pored kordona stajali su sveštenici i građani sa ikonama i pevali crkvene pesme. Najžešći sukobi bili su na Terazijama i u Knez Mihajlovoj, ispred sedišta Demokratske stranke u Krunskoj i u Bulevaru kralja Aleksandra.

U neredima je, najpre kamenovana, a zatim zapaljena zgrada u kojoj je sedište Demokratske stranke u Krunskoj ulici. Kamenovana je zgrada Socijalističke partije Srbije na Stidentskom trgu, gde su porazbijana vrata i prozori i tom prilikom povređeno je nekoliko policajaca.

U sukobima je zapaljeno policijsko vozilo u blizini Ambasade Francuske, zapaljen je veliki broj kontejnera, a reporteri su javili i da je oštećeno više putničkih automobila.

Grupe huligana su krale robu iz prodavnica u centru grada, na kojima su polomljeni izlozi.

Tokom današnjih nereda kamenovan je mobilni mamograf za rano otkrivanje raka dojke, koji je postavljen na Trgu Nikole Pašića i tom prilikom načinjena je veća materijalna šteta.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju doktor Zoran Rakočević rekao je da se incident dogodio oko 10.30 sati kad je na pregledu već bilo četiri-pet pacijentkinja.

Sukobi oko Parade ponosa 2010
broj komentara 305 pošalji komentar
(utorak, 12. okt 2010, 19:59)
anonymous [neregistrovani]

parada i minobacac

Da nisi malo preterao brate sa minobacacima?

(utorak, 12. okt 2010, 19:53)
anonymous [neregistrovani]

parada i minobacac

Da nisi malo preterao brate sa minobacacima?

(utorak, 12. okt 2010, 19:29)
Djakomo MC [neregistrovani]

ponosno

Ponisno kazem da su gay pripadnici ponovo ostali na pustim zeljama...prevoz do kuce su dobili gratis od heterosexualaca,nisu ni hvala rekli...samo bi voleo da cujem,sta oni misle.Dali je njihova parada srama bila vredna 124 povredjena policajca i nekolicine povredjenih demonstranata...i dali sada misle da je to bio uspeh mahati zastavicama dok policija mora da bije svoj narod zbog njihovg hira a da ne pominjem materijlnu stetu.... toliko od mene

(ponedeljak, 11. okt 2010, 22:20)
anonymous [neregistrovani]

problem trbe saseci u korenu

Svega ovoga nebi bilo da je parada bila zabranjena!!!

(ponedeljak, 11. okt 2010, 21:17)
basceluci [neregistrovani]

neredi u beogradu

Kada sam 90/tih sa otporom kao petnaestogodisnjak razbijao Beograd nisam bio huligan a ovi klinci su huligani sramota decu ne mozete prevariti.

(ponedeljak, 11. okt 2010, 20:56)
zljko [neregistrovani]

parada

Zasto drzava nije otvorila. mesata gde smo mogli da se izjasnimo da li su neki za ili neki protiv parade. i da se odluci na vecini.

(ponedeljak, 11. okt 2010, 15:08)
anonymous [neregistrovani]

...

Svaka cast na komentaru. Normalna i psihicki zdrava licnost razmsilja poput Vas, a ne kao mnogi gorekomentirajuci koji su najverovatnije poremeceni na neki nacin :-)

(ponedeljak, 11. okt 2010, 12:51)
anonymous [neregistrovani]

Pfff

E ovo... primitivnost je znacaj Srbije!

(ponedeljak, 11. okt 2010, 12:32)
ZLATKO [neregistrovani]

BRAVOOOO

svaka cast za komentar da tako nasa vlada razmislj nebih doslo do nasilja ni jednog ni drugog,,jos jednom BRAVOOOOO za komentar

(ponedeljak, 11. okt 2010, 11:34)
anonymous [neregistrovani]

@@@

primitivno, retardirano, odvratno!
nije evropa za dzaba rezervisana prema balkanu, a narocito srbiju... pa, pogledajte cime se mi bavimo ?! zivimo u 21-om veku, ne u 18-om !!!
svaki covek ima prava da izadze na MIRNE demonstracije, parade i tome slicno, a da pri tom ne bude brutalizovan zbog svoje vere, ideje ili sexusualnosti.
u ovom slucaju najveci broj huligana/primitivaca su latentni homoseksualci i njihova nemoc da se sprave sa svojim unutrasnjem "problemom", rezultiraju u radikalne mere spravljanja sa ucesnicima parade.
ovo nece nista promeniti. homoseksualci ce i dalje da postoje i zive u nasem okruzenju (sto je sasvim normalno) ali i primitivci, nasa bruka, ce isto tako ostati oko nas i u nasoj savesti.