Praznik kojeg više nema

Na današnji dan 1943. godine održano Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije. U Jugoslaviji je 29. novembar proslavljan kao Dan Republike.

Drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) održano je pre 68 godina, 29. novembra 1943. godine u Jajcu, u Bosni i Hercegovini.

Krajem novembra 1943, u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasedanju, u lokalnom Domu kulture, bilo je prisutno 142 delegata. Predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja. AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije.

Kao najviši izvršni i naredbodavni organ narodne vlasti konstituisan je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je imao sva obeležja narodne revolucionarne Vlade.

Izbegličkoj Vladi i kralju Petru Drugom Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju. Doneta je odluka da se ne priznaju obaveze i odluke koje je u inostranstvu u ime Jugoslavije sklopila izbeglička vlada.

Kao posebna odluka AVNOJ-a Josipu Brozu Titu dodeljena je titula "maršal Jugoslavije", na osnovu predloga koji je postavila slovenačka delegacija.

Posle Drugog svetskog rata, u Jugoslaviji je 29. novembar proslavljan kao državni praznik, Dan Republike.

Obeležavanje tog datuma prestalo je sa raspadom SFR Jugoslavije u svim njenim republikama, osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Jugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

broj komentara 22 pošalji komentar
(subota, 29. nov 2014, 23:16) - Lune [neregistrovani]

SFRJ

Stoga i histerični antikomunizam, kao nezaobilazna mantra iz pomenutih nacionalističkih krugova, više liči na floskulu ispražnjenu od sadržaja, nego što ozbiljno referira na konkretne krupne propuste političkog sistema jedne složene nacionalne zajednice koja je pokušavala da nađe svoj put izlaska iz zaostalosti i pridruži se porodici razvijenih evropskih naroda.
Uostalom, taj društveni poredak se zvanično, i s razlogom, nazivao socijalistički, dok je komunizam bio tek proklamovani daleki cilj u koji su razumni ljudi verovali baš koliko danas u ustavnu preambulu o Kosovu.
Zbog svega navedenog, nije retkost čuti da je Jugoslavija bila pristojna zemlja pristojnih ljudi, koju nismo umeli da sačuvamo. Neki bi dodali i – koju nismo zasluživali.

(subota, 23. nov 2013, 06:46) - anonymous [neregistrovani]

no comment ...

Pozdrav s juznog jadrana za sve one koji jos uvek pamte staru Jugu ... Pa sigurno je bila bolja od svih ovih novonastalih republika ... Svi oni koji su dobijali stipendije za skolovanje, danas pljuju po toj istoj drzavi, stvarno je grozno to sto rade. Znao je Stari sta mu neki rade iza ledja, zato ih je potrpao u zatvor, i Draskovica i Njofru i Aliju , kao i mnoge druge koji su mislili da rade sve ono sto su kasnije uradili kad im se pruzila prilika. Za kraj, pozdrav za sve drugove iz PVO klasa dec. '85

(utorak, 29. nov 2011, 23:13) - anonymous [neregistrovani]

za gedzu

daj nelupaj.nije 29.novembar nas upropastio,nego nasa volja za nacionalizmom nas je dovela do ovaoga gde smo i ko zna gde ce nas jos dovesti.svi koji su dobro ziveli i skolovali se u socializmu su sada najveci protivnici te tvorevine ali dok im je bilo lepo i koristili kondovite socislizma onda se nisu javljali.dosta vise crnjenja tog vremena, onda je bar bilo nekog reda a sta je sada.ako je ono po nekima bila diktatura onda se ovo sada moze nazvati anarhija.iopet zalim za tim starim vremenima.

(utorak, 29. nov 2011, 21:11) - Gedza. [neregistrovani]

@Bruka-jeste

Ah moj Miljane sa 18 leta,kazes da se Srbija i danas zasniva na tekovinama 29 nov.u pravu si 100%,zato nam i tako ide,i bogami icice sve dotle do god ne rascistimo sa tom utopijom,koja je srozala nasu dusu,seljaka i srpskog domacina.

(utorak, 29. nov 2011, 20:25) - Miljan [neregistrovani]

Bruka

Iako imam samo 18 godina,mnogo mi je krivo zbog izbacivanja ovog praznika. Na tekovinama Narodno-oslobodilacke borbe zasniva se donekle i ova nasa danasnja Srbija,a sramota je da ne proslavljamo ni jedan praznik posvecen tom periodu i da se ona spominje u skolama samo na nekoliko bednih casova. Pozdrav iz Kovina. Smrt fasizmu!

(utorak, 29. nov 2011, 16:43) - luka sekulovic [neregistrovani]

citajte

kako vas nije sramota sve vas nacionaliste da mrzite druge zar ne pise u Bibliji da treba oprastati ,voljeti...mrznja je grjeh,a Jugoslavija je bila najlepsa zemlja u Evropi a i dalje, niko joj nije diktirao sta ce da radi nego je sama odlucivala.

(utorak, 29. nov 2011, 15:29) - Vladimir [neregistrovani]

Tragedija!

Tog dana je potpisana smrtna presuda Srbiji. Clanovi delegacije iz Srbije su svojim potpisom pljunuli na visemilionske zrtve srpskog naroda u prethodnom periodu (tokom svih prethodnih oslobodilackih ratova i Prvog svetskog rata). Dozvolili su Josipu Brozu da teritoriju Srbije, iako pobednice u Prvom svetkom ratu, prakticno svede na najmanju mogucu meru, da je ostavi bez mora... Cak ni najveci hrvatski nacionalisti nisu trazili toliko koliko su dobili. To je i dovelo kasnije do krvavog raspada SFRJ.

(utorak, 29. nov 2011, 15:24) - прочитав [neregistrovani]

Од Република Македонија

На Второто заседание на АВНОЈ не присуствувале претставниците на македонскиот народ, односно имате грешка во текстот. Поздрав :)

(utorak, 29. nov 2011, 15:20) - učiteljica [neregistrovani]

istorijski realizam

zablude, zablude...
istorijske su najskuplje
greške iz lekcija (koje nismo dobro naučili) se ponavljaju.
otud YU romantizam i nostalgija

(utorak, 29. nov 2011, 14:31) - Jugosloven [neregistrovani]

29 Novembar

Doak je Jugoslovena slavit ce se i 29 Novembar Dan Republike. Ovo je za svakog Jugoslovena najveca slava.
Zivjeli.

Jugosloven