Kada sud izbacuje stanare

Raskid ugovora o zakupu sa nesavesnim podstanarima jedino moguć u sudskom sporu. Tužena strana, neretko, izbegava ročišta i tako produžava postupak.

Često se priča o problemima podstanara, gazdama koji ih preko noći izbacuju na ulicu, a mnogo ređe o problemima stanodavaca. Kada zakupci odbijaju da se isele jedni način za raskid ugovora o zakupu je sudski spor, koji može da traje i godinama.

Gordana Miletić koja živi i radi u Australiji, došla je u Srbiju da bi iselila podstanare koji, kako kaže, ne samo što nisu redovno plaćali kiriju i režije, već su ruinirali i kuću.

Pošto zakupci odbijaju da se isele, obraća se nadležnom sudu, podnosi dokaze da je vlasnik kuće. Kako se sudskom postupku ne vidi kraj, iznajmljuje privatno obezbeđenje koje iseljava podstanare.

"Morala sam da preuzmem stvari u svoje ruke da kuća ne bi izgorela, jer onda bih ostala bez ičega, jer sam već ostala bez posla u Australiji. Ili sam morala da se odreknem svoje imovine koju sam nasledila od majke, što je za mene bilo neprihvatljivo", kaže Gordana Miletić.

Kako raskinuti ugovor o zakupu kada su podstanari nesavesni? Jedini način je sudski spor, koji često traje godinama. Tužena strana, neretko, izbegava ročišta i tako produžava postupak.

"S obzirom na to da postupci dugo traju i da se saslušavaju bespotrebni svedoci, onima koji ne plaćaju zakup za stan više se isplati da četiri do pet puta godišnje plate advokata nego da redovno plaćaju mesečni zakup", kaže advokat Goran Savićević.

Agenti za nekretnine kažu da su problemi sa nesavesnim zakupcima česti, zbog čega je opreznost neophodna. Agent za nekretnine Aleksandra Kon savetuje stanodavcima da od onoga kome izdaju stan obavezno traže ličnu kartu, zatim zdravstvenu knjižicu kako bi se uverili da je zaposlen i kako bi proverili da li je zaposlen tamo gde tvrdi da radi.

"Upoznajte se sa njegovom porodicom, tražite da vam obavezno svakog meseca dostavi dokaze da je platio telefon, struju, infostan, jer tako će ukazati na ozbiljnost posla koji ste ugovorili", kaže Aleksandra Kon.

Od Nove godine, kada stupe na snagu novi zakoni o parničnom postupku i izvršenju, sudski postupci trebalo bi da traju mnogo kraće, baš kao i čekanje na izvršenje pravosnažne presude.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 24. feb 2012, 12:03)
anonymous [neregistrovani]

pa posle budi normalan

Toliku neodgovornost ne mogu da shvatim, a najgore je to sto je nase pravosudje toliko sporo, korumpirano i neefikasno da ovakve stvari mogu da se prolongiraju u nedogled i sta na kraju? Drzava dobija stan zbog neplacenih racuna npr.?!

(petak, 24. feb 2012, 08:53)
Stevan [neregistrovani]

Isti problem

Ne možemo da iselimo iz svog stana porodicu već 5 meseci. Isključili smo im struju i telefon u novembru da ne bi pravili troškove i oni i dalje su tu. Imaju vezu u policiji pa su, ne znamo na koji način uspeli da nas odjave sa prebivališta i ne možemo da registrujemo auto, iako imamo ugovor o vlasništvu stana. Krivične i prekršajne prijave postoje, ali se stavljaju na dno fijoke i takođe su podnete u novembru. Kada im dođemo na vrata, obavezno dolaze 2 inspektora, a za njima i patrola koja nas tera odatle. Prolazimo kroz pravi pakao i ne znamo koliko ćemo izdržati. Kao što reče prethodnik moraćemo da preuzmemo pravdu u svoje ruke.

(petak, 18. nov 2011, 16:45)
Pravnik [neregistrovani]

Zloupotreba prava

Ovo se dešava zbog zloupotrebe prava i sporosti suda.Ja ne mogu da iselim nasilne podstanare već 5 meseci,podneo sam tužbu Prvom osnovnom sudu u Beogradu,i ročište još nije zakazano,i neće biti rekli su mi do februara.Šta da radimo osim da sami uzimamo pravdu u ruke!

(četvrtak, 17. nov 2011, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

da

prosto je neverovatno! Šta sve čovek u Srbiji može da doživi a zaštite niodkuda užas!

(četvrtak, 17. nov 2011, 13:55)
anonymous [neregistrovani]

Sudski postupak.

U nekim zemljama tamo na NE demokratskom zapadu, ako se ne pojavis na rociste gubis parnicu,prosto jel da.