Kraj gužvi na "Gazeli"

Posle godinu i po dana gužvi večeras je u saobraćaj pušteno svih šest traka na mostu "Gazela" u Beogradu. Time je trostruko povećano opterećenje mosta, što znači da će preko njega dnevno moći da prođe 200.000 vozila.

Beogradski most "Gazela", posle godinu i po dana saobraćajnih gužvi, otvoren je večeras za saobraćaj.

Najprometniji most u Beogradu preko reke Save je otvoren u prisustvu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i generalnog direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

Radovi na "Gazeli" će biti nastavljeni ispod mosta do kraja februara ili početka marta iduće godine, što neće uticati na saobraćaj.

Zoran Drobnjak je rekao da će obnova "Gazele" ukupno koštati više od 50 miliona evra i precizirao da je Evropska investiciona banka dala zajam od 33 miliona evra, grad Beograd oko pet miliona evra i da će ostatak obezbediti "Putevi Srbije" iz sopstvenih sredstava.

Đilas je izjavio da je most "Gazela" nakon rekonstrukcije bezbedan u narednih 40 godina.

Đilas je prilikom puštanju svih šest trka tog mosta u saobraćaj, nakon šesnaestomesečne rekonstrukcije, rekao da je završetak tih radova veliki uspeh pre svega radnika koji su tu radili.

"Ovo nije uspeh ni ministara, ni gradonačelnika ni funkcionera već ovih ljudi koji su ovde radili i na plus 40 i na minus 10 stepeni da bi jedan posao na koji se čekalo deset godina bio završen", rekao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je zahvalio svim radnicima koji su radili na rekonstruciji "Gazele".

Sa Đilasom su puštanju u saobraćaj šest traka na "Gazeli" prisustvovali i predsednik Upravnog odbora "Puteva Srbije" Zoran Lilić i predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić.

Pripremni radovi na obnovi "Gazele" su počeli 15. marta 2010. godine, a prvi građevinski radovi na konstrukciji mosta 1. jula prošle godine.

Pre rekonstrukcije dnevno je most prelazilo oko 160.000 vozila, iako je projektovan za 65.000. Rekonstrukcijom povećano opterećenje mosta, pa će kapacitet biti 200.000 vozila dnevno.

Most "Gazela" je sagrađen pre 41 godinu i ovo je njegova prva rekonstrukcija.

U most je ugrađeno više od 3.000 kubika betona, 600 tona betonskog gvožđa i oko 2.500 tona čelika za ojačanje mosta.

U betonske konstrukcije postavljeno je oko 22 kilometra užadi za prednaprezanje, a konstrukcije su osigurane sa više od 9.000 metara kvadratnih specijalnih karbonskih vlakana.

Na saobraćajnim površinama je prvi put postavljena "MMA" hidroizolacija koja onemogućava prodor vode unutar konstrukcije i izliveno je oko 55.000 metara kvadratnih nosećeg i završnog sloja asfalta.

broj komentara 29 pošalji komentar
(nedelja, 13. nov 2011, 02:10)
IBJ [neregistrovani]

@Ružni, prljavi, zli.

Vozio bih se ja prijatelju, ali - verovao ili ne - nemam kola.

(subota, 12. nov 2011, 23:39)
nesa [neregistrovani]

radari na gazeli

da li neko zna od kada ce kamere beleziti prekoracenja brzine na gazeli?hvala

(subota, 12. nov 2011, 21:49)
Voroncov [neregistrovani]

Dobro je da su ojačali i obnovili most

Sećam se kada je izgrađena. Saobraćaj nije bio previše gust i retke su bile gužve. Bilo je prilaza za pešake koji nisu odmah dovršeni pa se godinama išlo po daskama koje su nosile metalne skele.Dobro je da su uspeli ojačati i rekondtruisati most "gazelu" i tako osposobiti za današnji intenzivni saobraćaj.

(subota, 12. nov 2011, 21:46)
anonymous [neregistrovani]

Sloba

Sećate se Lilića, bivšeg predsednika Jugoslavije, prvi iza Đilasa! Jedan od direktora u Putevima.

(subota, 12. nov 2011, 21:42)
anonymous [neregistrovani]

irko

A sta je sa prilazima ka gazeli,onaj prilaz gde je nekad bio KARTON CITY prosao sam oko pola 8 tuda i zatekao sam zatvoreno za prolaz..uzas !!!!!!!!!!!

(subota, 12. nov 2011, 21:31)
anonymous [neregistrovani]

Veliki posao!

Ko ima ikakvu predstavu o gradjevinarstvu mora da nadje neku lepu rec za one koji su izneli ovaj posao. Radilo se mnogo i u teskim uslovima. Bravo za majstore!

(subota, 12. nov 2011, 21:27)
vlada [neregistrovani]

gazela

svaka cast ziveli majstori , onaj ko nezna sta je visiti na skeli po ceo dan nezna sta je posao hvala

(subota, 12. nov 2011, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

gazela

svaka cast ziveli majstori , onaj ko nezna sta je visiti na skeli po ceo dan nezna sta je posao hvala

(subota, 12. nov 2011, 21:21)
zdravko [neregistrovani]

Cestitke

Cestitke na zavrsenom poslu!
A sada napred sa novim mostovima!

(subota, 12. nov 2011, 20:51)
Vladan Grujić [neregistrovani]

Otvaranje Gazele

Napokon. Kao gradjevinac zelim prvo da od srca cestitam svim majstorima i radnicima koji su radili NA rekonstrukciji Gazele. Kurtoaznu cestitku upucujem svim organizatorima ovog posla, koji god da su. One koji su iz raznih razloga kritikovali ovaj posao bih podelio u 2 grupe. Malobrojne strucnjake koji su argumentima ukazivali na propuste u rekonstrukciji i izuzetno brojne kriticare koji nisu imali pristup novcanim fondovima za rekonstrukciju. No, sta je tu je. Zivot ide dalje. Mnogo brze preko otvorene Gazele.