Čestitke za Kurban bajram

Uoči proslave Kurban bajrama, beogradski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao svim muslimanima Srbije uz očekivanje da će oni "pripadati svojoj veri i poštovati državu u kojoj žive". Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić, u bajramskoj čestitci, poručio da se praznik dočekuje u znaku inicijative za objedinjavanje islamske zajednice.

Beogradski muftija Muhamed Jusufspahić čestitao je Kurban bajram svim muslimanima Srbije uz očekivanje da će doći do sporazuma kojim će muslimani "i pripadati svojoj veri i poštovati državu u kojoj žive".

Jusufspahić je naveo da će bajramska molitva, Bajram namaz, biti održana sutra ujutru u sedam časova u Bajrakli džamiji i pozvao vernike da se, zbog radova na džamiji, preorijentišu na lokalne objekte, na Paliluli, u Zemunu i na Novom Beogradu, gde će takođe biti obavljene molitve.

I glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić čestitao je muslimanima Kurban Bajram, porukom da se ove godine on dočekuje u znaku inicijative za objedinjavanje jedinstvene islamske zajednice.

"Jedinstvena islamska zajednica predstavlja stožer svih muslimana i jedan je od stubova stabilnosti države i društva", navodi se u Zukorlićevoj bajramskoj poruci, i dodaje da takva islamska zajednica predstavlja garant protiv zloupotrebe vere u svrhu nasilja.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović čestitala je svim vernicima muslimanske veroispovesti Kurban Bajram, ističući da je taj veliki praznik korak na putu tolerancije, sloge, razumevanja i međusobnog poštovanja.

"Želim da praznik obeležite u radosti, miru i dobrom zdravlju, sa svojim porodicama i prijateljima", poručila je Đukić Dejanović u čestitki koju je uputila u svoje i ime svih narodnih poslanika.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković čestitao je Kurban Bajram i poželeo da svaki pojedinac i porodica ovaj praznik dočekaju i provedu u miru, zadovoljstvu i međusobnoj slozi i ljubavi.

"Neka osećanja, koja prate veliki praznik, probude u svakom muslimanu uverenje da samo udruženim naporima možemo doprineti da se u Srbiji kao zajedničkoj državi poštuju kulturne i verske različitosti", navedeno je u čestitki.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini. Kurban bajram (ili Dan žrtve) obeležava se dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama. Kurban bajram, koji se proslavlja četiri dana, naziva se i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 06. nov 2011, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

cestitka

Iskrene čestitke svim vernicima , medju njima mojim dragim prijateljima , koje ne stižem da vidim .Srećan praznik.

(nedelja, 06. nov 2011, 14:11)
anonymous [neregistrovani]

svoji smo

Sve cestitke muslimanima iz Srbije i Bosne upucujem.Bajram Sherif Mubarek Olsun.