Obavezna zimska oprema

Vozači su od danas do 1. aprila obavezni da imaju zimsku opremu. Dovoljne su dve zimske gume na automobilima, a dopušteno je voziti i sa sve četiri letnje, ukoliko imaju šaru dubine najmanje četiri milimetra.

Kao i prethodne zimske sezone, vozači u Srbiji obavezni su da imaju zimsku opremu. Moći će da koriste i sve četiri letnje gume ako imaju šaru dubine najmanje četiri milimetara, ili dve zimske gume na pogonskim točkovima.

U zimskom periodu obavezna je i upotreba lanaca za sneg na pogonskim točkovima, gde je to predviđeno saobraćajnim znacima.

Ministarstvo za infrastrukturu je za sledeću godinu odložilo obavezu upotrebe sve četiri zimske gume od 1. novembra i pozvalo policiju da se striktno pridržava pravila koja su važila i prošle zimske sezone.

Ministar Milutin Mrkonjić ranije je izjavio da su proizvođači i distributeri guma zabrinuti da li su svi građani u mogućnosti da obezbede sigurne i skupe gume.

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila, koji je stupio na snagu prošle godine u septembru, propisuje obaveznu zimsku opremu u periodu od 1. novembra do 1. aprila, i to, između ostalog, sve četiri zimske gume i lance na pogonskim točkovima izvan naseljenog mesta.

Primena obavezne upotrebe sve četiri zimske odložena je i prošle sezone.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 01. nov 2011, 20:39)
anonymous [neregistrovani]

zimska guma mnogo znaci

Vozio sam automobil po gradu zimi bez zimskih guma, pa sa dve, a zadnjih nekoliko godina vozim sa cetiri zimske gume.
Moje licno iskustvo je da se isti automobil u voznji potpuno drugacije ponasa u situaciji kada su montirane cetiri zimske gume. Naravno govorim o danima kada ima snega na putu, ali i u situaciji kada se javlja poledica, situaciji koja je mnogo cesca.
Ne uzmajuci u obzir moguce probleme sa osiguravajucim drustvima,ko god me pita kazem da bez razmisljanja stavi zimske gume ako to finansijski moze da si priusti. S druge strane, uvek treba imati u vidu da steta na automobilu i pri najmanjem sudaru moze biti znatno veca od cene zimskih guma. Jasno je da nema gume koja ce spreciti sudar u slucaju da se ne pazi i ne prilagodi voznja uslovima puta, ali licno mislim da to i dalje ne znaci da ih ne treba imati.

(utorak, 01. nov 2011, 20:05)
Marko [neregistrovani]

Da, ali?

Sve je to ok...ali kada se desi saobraćajka u osiguravajućoj kući neće hteti da vam isplate štetu ako niste imali odovarajuće pneumatike. Mislite i o tome , jer oni striktno poštuju zakon. Da ne bude ono ... jao!!! ..NISAM ZNAO!?
Jednostavno za njih važi zakon a ne uredba.

(utorak, 01. nov 2011, 11:42)
anonymous [neregistrovani]

london

konacno nesto pametno iz ministarstva za saobracaj.