Protest studenata u Novom Sadu

Završen Plenum studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nastavak sutra. Zahtevi studenata - prelazak na budžet sa 48 poena, ukidanje rangiranja i ograničenje školarine na tri minimalne mesečne plate.

Studenti organizovani u Plenum na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu napustili su popodne fakultetsku zgradu i najavili novo okupljanje na istom mestu za sutra u 20 časova.

Plenum je održan u amfiteatru Filozofskog fakulteta i prisustvovalo mu je oko 300 studenata sa zahtevom za bolje obrazovanje. Uprava fakulteta saopštila je da će se nastava odvijati redovno. 

Tokom rasprave povremeno je dolazilo do verbalnih konflikata među studentima, a jedan broj njih optuživao je Plenum da želi da zaustavi nastavu na fakultetu i govorio da Plenum organizuju "neradnici".

Pristalice poručuju da je Plenum zapravo neposredna demokratija i da njemu mogu da prisustvuju ne samo studenti sa bilo kog fakulteta već i zainteresovani građani.

Pristalice su istakle da oni nisu desničarska ekstremistička organizacija, da nisu članovi političkih partija, kao i da nemaju nameru da uništavaju imovinu fakulteta.

Kao i u Beogradu, plenum u Novom Sadu zahteva prelazak svih studenata koji su ostvarili 48 bodova na budžet i ukidanje rangiranja. Oni traže i ograničenje školarine na tri minimalne mesečne plate.

Plenum zahteva i vraćanje apsolventskih rokova i apsolventskog staža, kao i ukidanje naplate prenetih ispita.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 01. nov 2011, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

izostavili ste 1 zahtev

ukidanje placanja prenosa ispita

(ponedeljak, 31. okt 2011, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

Ustao i Novi Sad!

Studenti, svaka vam čast! Vi se borite za dostojanstvo obrazovanja i znanja koje mora biti dostupno svima. Kao opšte ljudsko dobro, u današnjem vremenu duhovne i ekonomske krize, država mora više da ulaže u obrazovanje, počev od osnovnog, pa do visokog. Puna podrška solidarnoj studentskoj borbi!