Livnica zagađuje naselje

Otrovnim gasovima fabrike obojenih metala "034" ozbiljno je ugroženo zdravlje ljudi, a otpad zagađuje zemlju i vodu. Građani Iline Vode od 2000. godine vode borbu sa livnicom ali se problem ne rešava, upozoravaju ekolozi.

Predstavnici "Eko mreže" iz Kragujevca navode da se gasovima iz livnice zagađuju vazduh, zemlja i voda, a samim tim i zdravlje građana, pa pozivaju lokalne vlasti i poslanike iz tog grada da se uključe u rešavanje problema u naselju Ilina Voda.

Predsednik Udruženja građana "Eko park-Ilina voda" Slađan Rakić, rekao je da građani još od 2000. godine "vode borbu sa livnicom, ali se problem ne rešava" i da livnica poslednjih meseci "još intenzivnije" ispušta otrovne gasove u vazduh.

"U preduzeću se redovno obavljaju analiza otpadnih gasova i kontrole ekološke inspekcije. Ponekad dolazi do "izvesnih iskakanja u odnosu na propisane parametre", ali se u livnici preduzimaju sve mere da se spreče eventualni akcidenti." izjavio je direktor livnice Jovan Aleksić.

Aleksić je naglasio i da je livnica investirala u nabavku savremenih filtera i da je radnicima naložen pojačan oprez i disiplina kako bi se otklonila mogućnost za povećano zagađenje.

Mreža od 18 nevladinih organizacija koje se bave ekologijom tražiće da se formira posebno telo za zaštitu životne sredine, grad će raspisati konkurs za projekte, a ekološki dinar koji se plaća prilikom registracije vozila usmeriće se za rešavanje problema u oblasti ekologije najavio je predsednik "Eko mreže" Kragujevca Milisav Pajević.

Preko puta Livnice obojenih metala "034" koja se nalazi u delu industrijske zone, na 100 metara od prvih kuća i obdaništa u naselju Ilina Voda, nalazi se park koji su građani uredili i pretvorili u eko oazu sa mini zoo-vrtom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 08. avg 2008, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

sa druge strane

livnica se nalazi u Industrijskoj zoni, a kuce u okolnom naselju su bespravno izgrađene. Malo tesko za resavanje, jer i kad se izmesti livnica ostaje jos dosta zagađivača.
Divni divni Kragujevac. Lepši svaki put kad odem u njega

(četvrtak, 07. avg 2008, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

hvala bogu

da li je moguce da se to desava u "evropskom KRAGUJEVCU"?