Efikasnija borba protiv raka

U Srbiji bi za godinu dana trebalo da počne program skrininga u oblasti kolorektalne hirurgije, kaže predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga Zoran Krivokapić. Ukoliko osobe od 50 do 70 godina starosti jednom godišnje pregledaju stolicu, smrtnost od karcinoma debelog creva smanjiće se za više od 10 odsto, kaže Krivokapić.

Predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga prof. dr Zoran Krivokapić očekuje da će za godinu dana u Srbiji zaživeti nacionalni program skrininga u toj oblasti, od koga će velike koristi imati i pacijenti i država.

"Ukoliko skrining bude populacioni - da svi ljudi starosti između 50 i 70 godina jednom godišnje obave pregled stolice, a potom, ukoliko neka osoba bude pozitivna obavi i kolonoskopiju, može se očekivati da će se za desetak godina smrtnost zbog karcinoma debelog creva smanjiti za više od 10 odsto, rekao je Krivokapić za RTS.

Osim toga, kako navodi, pacijenti će biti u ranom stadijumu bolesti, kada je bolest potpuno izlečiva.

Krivokapić dodaje da se pravi program realizacije skrininga, na kome se radilo desetak godina i koji je pomogla Evropska unija. Prema njegovim rečima, danas postoji mnogo slučajeva te bolesti u srednjem ili odmaklom stadijumu, zbog čega se troši mnogo sredstava i citostatika.

"Statistički podaci koji se odnose na tu bolest u Srbiji loši, ali nisu najlošiji u Evropi i svetu", ističe Krivokapić. Krivokapić navodi da u Srbiji ima oko 4.500 operisanih bolesnika od karcinoma debelog creva, a da oko 2.000 njih umire.

"To znači da ima oko 45 do 48 novoobolelih na 100.000 stanovnika, dok je u Evropi taj broj znatno veći i kreće se od 60 do 65", precizirao je Krivokapić.

"Čak i u SAD, gde je razvijena tehnologija i postoje skrininzi, postoji oko 50 novoobolelih na 100.000 stanovnika", rekao je Krivokapić, dodajući da je reč o bolesti razvijenog sveta, kojoj se mora stati na put.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 14. okt 2011, 19:10)
Sasa [neregistrovani]

Slazem se ali....

Tacno je da preventivan pregled otkriva rane faze karcinoma i upravo nam ta dijagnostika rane faze bolesti omogucava uspesnu pobedu karcinoma.Polipi su svakako jedan od najcescih izazivaca raka debelog creva,bivaju bezazleni a kad se rasire po unutrasnjosti debelog creva jednostavno dodje do mutacije.Londonski naucnici su dokazali da se pojava polipa u velikoj meri prenosi genetski skolena na koleno.Kome su otac ili majka imali polipe u velikoj meri postoji mogucnost da ce im i deca imati polipe(verovatnoca oko 80%).Opet nezdrava masna ishrana cini svoje dok integralni hleb svojim vlaknima potpomaze ciscenje debelog creva.Koliko je god tacno da preventivan pregled omogucava ranu dijagnostiku i spas od bolesti jos je tacnije da preduzete preventivne mere protiv karcinoma ce i spreciti mogucnost da do njega i dodje.