Lična karta i bez stalne adrese

Hiljade građana Srbije bez stalne adrese uskoro će moći da dobiju ličnu kartu i druga dokumenta, nakon što su zaštitnik građana Saša Janković i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić usaglasili Nacrt izmena Zakona o prebivalištu i boravištu.

Zaštitnik građana Saša Janković i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić saglasili su se o Nacrtu izmena Zakona o prebivalištu i boravištu, koji bi trebalo da omogući da i građani bez stalne adrese dobiju lične karte i druga dokumenta, potrebna za svakodnevni život.

Pažnju na probleme građana bez stalne adrese skrenuo je Beograđanin Slobodan Jovanović, koji je nekoliko dana štrajkovao glađu. Jovanović je državljanin Srbije, ali nema lična dokumenta i ne može da se zaposli, jer nema prebivalište.

Posle dogovora Zaštitnika građana i ministra Dačića, Jovanović je prekinuo štrajk glađu, ali će, uz saglasnost Saše Jankovića, nastaviti da protestuje u prostorijama ombudsmana sve dok predlog izmena zakona ne bude usvojen u Narodnoj skupštini, navodi se u saopštenju ombudsmana.

Saša Jovanović je jedan od hiljada građana Srbije koji nemaju lična dokumenta i zbog toga su uskraćeni za mnoga garantovana prava – ne mogu da se zaposle, leče, niti da glasaju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 31. avg 2011, 23:27)
anonymous [neregistrovani]

Nije tacno

da svi na Zapadu imaju adrese i ID. Koliko bez kucnika spava po ulicama i nemogu da koriste benefite jer nemaju stalnu adresu. Ako nemas stalnu adresu , nemozes da ides na intervju za posao. I tako sve ukrug.

(sreda, 31. avg 2011, 23:16)
srbistan [neregistrovani]

licna karta

u svetu je odavno poznata cinjenica da ljudi mogu iz raznih razloga da postanu beskucnici.znaci da ostanu bez doma tj bez adrese na koju mogu da budu prijavljeni.tada je drzava duzna da im obezbedi adresu prebivalista sto nas zakon nazalost ne prepoznaje.ako sam dobro cuo u Engleskoj su to resili tako sto su telefonske govornice pretvorili u postanske fahove i na njima postavili postanske sanducice za beskucnike na kojima im stize posta i na tu adresu su priljavljeni.

(sreda, 31. avg 2011, 19:23)
čovek sa ličnom kartom [neregistrovani]

Ombudsmanu

Bravo.

(sreda, 31. avg 2011, 19:21)
anonymous [neregistrovani]

odlicno

U svakoj zemlji u EU svaki gradjanin mora da ima adresu prebivalista, ako mjenja adresu duzan je da se prijavi u roku od dve nedelje ako se ne prijavi u roku sledi kazna.

(sreda, 31. avg 2011, 17:55)
anonymous [neregistrovani]

Cist uvoz

sa Zapada !

Zivim u EU, pa znam. Mada ne znam kolko je to pametno ... samo kopiramo taj Zapad vise ...