Isplata zaostalih penzija

Poslednja rata duga poljoprivrednim penzionerima biće isplaćena u predviđenom roku, poručuju iz Ministarstva finansija.

I pored bojazni potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića da bi manji priliv novca u budžet zbog novog načina finansiranja opština mogao ugroziti planiranu isplatu poslednje rate duga poljoprivrednim penzionerima, u Ministarstvu finasija kažu da se to ne dovodi u pitanje.

Do kraja godine država će poljoprivrednicima vratiti dug. Još 2006. godine obavezala se da će ga isplatiti u četiri rate.

Milovan i Tomislav iz sela Pričević kažu da je počelo dobro. Prvu i četvrtu ratu duga, kao i ostali poljoprivrednici, dobili su prevremeno, drugu, kako je planirano, početkom 2008. godine.

"Od tada nismo ništa više dobili, obećavali su nekoliko puta, te na kraju ove, te na kraju 2009. godine, te na kraju 2010. godine. Međutim, ništa od toga nema", kaže Milovan Bošković iz sela Pričević.

"Ja očekujem da će biti, međutim da li će biti ili neće, to ne znam", kaže Tomislav Bošković.

Jedino dobro u toj neizvesnosti je što im se, dok čekaju isplatu, na dugovanje obračunava kamata od 8,5 odsto, pa će sa ovom isplatom dobiti 4,5 hiljada više nego prošli put.
U proseku oko 28 hiljada dinara.

Taj dug predstavlja više od 20 penzija, koje im nisu isplaćene devedesetih godina prošlog veka. Na osnovu toga, svakom poljoprivrednom penzioneru sledovale su 83 hiljade dinara uz dodatak kamate koja se obračunava do trenutka isplate.

U PIO fondu su spremni za isplatu poslednje rate.

"Očekujemo da dobijemo nalog Ministarstva finansija o terminu isplate. To će svakako biti u poslednjem kvartalu ili već krajem ovog kvartala", navodi Jelica Timotijević iz PIO fonda.

Za isplatu duga potrebno je oko sedam milijardi dinara, više od trećine tog iznosa je kamata, koja se obračunava počev od 2006. godine.

Na vraćanje duga čeka više od 200.000 poljoprivrednika. U slučaju da neki od njih ne dožive isplatu, novac će dobiti naslednici.

Bitno je da po okončanju i sticanju pravosnažne sudske odluke o nasledstvu da se javi Fondu, dostavi dokaze i ostvari pravo na isplatu.

Poljoprivredne penzije su najniže, u proseku 9.200 dinara. Rata duga, koja je kao tri mesečne penzije, dobro će doći poljoprivrednicima, njena isplata i unuke raduje.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 17. dec 2011, 16:47)
anonymous [neregistrovani]

penzija//penzija...

...tesko ce ti ko dati odgovor a ja bi ti preporucio da podneses zahtjev u svome opstinskom mjestu posto u pravno uredjenim drzavama penzija,(i zaostatak),isplacuje se sa danom podnosenja zahtjeva a procedura traje kako gdje...u Srbiji,siguran sam,duga je a ne znam za korupciju...ne treba ti advokat,skupi su,ako ti je "tesko" neka ti pomogne familija,prijatelji...(predaj zahtjev a zakon "postoji" i imas "osnovu"za trazenje i trazi)

(subota, 17. dec 2011, 15:54)
mila [neregistrovani]

penzija

interesuje me dali neko moze da mi kaze od kad se racuna zaostatak neisplacenih penzija(mislim od koje godine) jer je moj svekar umruo 2002god. i zanima me dali ima pravo na isplatu zaostatka i sta treba dostaviti od dokumenata da bi dokazali a inace je bio poljoprivredni penzioner... unapred zahvalna MILA NESOCANOVIC SELO NOVACI OPSINA UB...

(utorak, 13. dec 2011, 17:19)
anonymous [neregistrovani]

dal su svi obesteceni

Ako je neko tokom devedesetih ostecen za pomenute penzije a onda recimo 2002 preminuo zasto naslednici nemaju pravo da naplate dug....

(sreda, 13. jul 2011, 22:56)
anonymous [neregistrovani]

mica

kazu da je za isplatu poslednjeg dela penzije koja je zaostala potrebno negde oko sedam milijardi dinara, pa mi se sve cini da cemo opet morati da se zaduzimo....(sreda, 13. jul 2011, 22:54)
anonymous [neregistrovani]

mica

sad ce pare da legnu, a bogami i jos koji glasic penzionera, pa cemo opet da sacekamo neku priliku da im se ponovo izvinjavamo, ali mislim da je sve ocigledno da vi tu priliku necete dobiti!

(sreda, 13. jul 2011, 22:50)
anonymous [neregistrovani]

fica

kazu da su u У PIO fondu spremni da isplate poslednju ratu, nije mi jasno samo koliko jos planiraju da se zaduze ili je to moja bakica mene pocela da finansira, polako ali sigurno, jel sve rupe u budzetu, poznato je vec svima, se krpe iz fonda PIO!

(sreda, 13. jul 2011, 20:47)
anonymous [neregistrovani]

iynenada

kako su ih iznenada dobili , dobro je da su i tolike. pre 15-20 godina ni jedan se seljak nije nadao da ce u zivotu primati penziju!