Zajednička vežba vojske i policije

Oko 600 pripadnika vojske i policije izvelo je u Nišu vežbu "Zajednički poduhvat". Cilj vežbe je pomoć civilnim vlastima u očuvanju bezbednosti građana u različitim situacijama.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenili su da su vojska i policija u Nišu uspešno izveli zajedničku vežbu i time pokazali da su sposobni da zaštite državu i građane od svih izazova i pretnji.

Posle vežbe "Zajednički poduhvat" u niškoj kasarni "Knjaz Mihailo", Šutanovac i Dačić rekli su da postoji visok nivo saradnje vojske i policije koje su integrisane u zajednički bezbednosni sistem.

Vežbu je uspešno izvelo oko 600 pripadnika vojske i policije, koji su demonstrirali visok nivo obučenosti.

"Na ovoj vežbi građani su mogli da vide potencijale dva ministarstva, kao i da je to što je prikazano najbolji pokazatelj da su odbrambene snage sposobne i spremne da odbrane zemlju" rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odbrambene snage Srbije, policija i vojska, spremne su da osiguraju javni red i mir, da se bore protiv kriminala i terorizma i da zaštite ličnu i imovinsku sigurnost građana.

Šutanovac je rekao da će slične vežbe biti organizovane i u drugim gradovima Srbije, i da će to biti urađeno kako bi se promovisali i popularisali vojska i policija, ključni bezbednosni aspekti svake države.

Šutanovac je zahvalio svim učesnicima vežbe i iz policije i iz vojske na uspešno prikazanom delu operativnih spospobnosti.

Uz lovačke avione "Mig 29" i policijske i vojne helikoptere na vežbi su učestvovali i pripadnici vojske i policije iz raznih specijalnih jedinica, poput Protivterorističke jedinice i Žandarmerije iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Vojna policija i specijalna brigada Vojske Srbije.

Izvedena je pokazna vežba neutralisanja terorista, hapšenja kriminalaca, a pripadnici vojske i policije demonstrirali su i na koji način pomažu građanima u gašenju požara, spasavanju iz ruševina.

Priređen je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme na kome su bili izloženi višeciljni bacači raketa, tenkovi, vojni i policijski helikopteri, bespilotne letelice,  vozila i naoružanje specijalnih jedinica vojske i policije.

Vežba je završena tradicionalnim druženjem učesnika i građana uz vojnički pasulj. Šutanovac je najavio da će u četvrtak, 30. juna, na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, kadeti Vojne akademije izvesti završnu vežbu sa bojevom municijom.

broj komentara 0 pošalji komentar