četvrtak, 18. dec 2014. | Изаберите писмо: Ћирилица 

Насловна > Vesti > Društvo > Odluke Sabora SPC

četvrtak, 26. maj 2011, 16:53 -> 18:01

Odluke Sabora SPC

Sabor SPC izabrao tri nova člana Svetog Sinoda, osnovane su nove eparhije, a obavljena je i arondacija postojećih. Sabor raspravljao i o organizovanju proslave 1.700 godina Milanskog edikta.

Radni deo Sabora Srpske pravoslavne crkve, tokom koga je donet niz odluka o životu crkve u zemlji i dijaspori, završen je danas, izjavio je episkop bački Irinej.

Izjava episkopa bačkog Irineja

"Članovi Sabora su na zasedanju koje je trajalo od 14. maja, izabrali tri nova člana Svetog Sinoda, osnovane su nove eparhije, a obavljena je i arondacija (preraspodela) postojećih", rekao je novinarima u Patrijaršiji vladika Irinej bački, koji je i portparol Sabora.

Prema rečima vladike Irineja, Sabor je raspravljao i o organizovanju proslave 1.700 godina Milanskog edikta i sticanja slobode ispovesti hrišćanske vere.

Novi članovi Sinoda su episkopi Vasilije sremski, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije. Jedini reizabran član Sinoda, kojim inače predsedava patrijarh srpski, je vladika bački Irinej.

Upravljanje Niškom eparhijom povereno je vikarnom episkopu dioklijskom Jovanu, dosadašnjem vikarnom episkopu mitoroplita Amfilohija i nastojatelju manastira Ostrog. Na mesto vladike u novoosnovnoj Kruševačkoj eparhiji postavljen je jerođakon David Perović, docent Bogoslovskog fakulteta.

Prema rečima Irineja, Sabor je doneo odluku da poslove administratora nove eparhije za prostor Južne i Srednje Amerike, sa sedištem u Buenos Ajresu, privremeno obavlja mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Slično rešenje primenjeno je i za Eparhiju švajcarsko-austrijsku sa sedištem u Beču na čijem čelu će u narednih godinu dana biti vladika bački.

"Sabor je izabrao i dva vikarna episkopa da pomažu patrijarhu Irineju - arhiepiskopu pećkom i mitropolitu beogradsko-karlovačkom", rekao je portparol Sabora.

"Protosinđel Jovan Ćulibrk će kao novi vikarni episkop lipljanski zastupati patrijarha u Pećkoj Patrijaršiji i pred međunarodnom zajednicom na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika Irinej, a drugi koji će mu pomagati biće arhimandrit Andrej iz Manastira Kovilj - vikarni
episkop remezijanski.

Sabor je odlučio i da se mitropolitu dabro-bosanskom Nikolaju, kome prema rečima vladike Irineja zdravlje popušta, dodeli ispomoć i da to bude episkop zahumsko-hercegovački Grigorije.

Portparol je rekao da će Sabor sutra biti završen sednicom na kojoj će biti usvojeni zaključici. Dodao je da će Sabor nakon toga izdati saopštenje.

1
коментари број коментара 0 | cwпошаљи коментар
1
1