Stroža kontrola bezviznog režima

Dogovoren niz novih mera i aktivnosti na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu sa ciljem da se onemogući zloupotreba bezviznog režima Srbije sa Evropskom unijom i reši problem lažnih azilanata.

Na sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova o primeni bezviznog režima sa EU nadležni predstavnici Vlade Srbije dogovorili su se o preduzimanju niza novih mera i konkretnih aktivnosti na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu.

Mere uključuju i određene aktivnosti MUP-a, koje će za posledicu imati strožu kontrolu načina na koji građani Srbije koriste režim bezviznog putovanja u zapadnu Evropu.

U saopštenju MUP-a je navedeno i da je na sastanku konstatovano da je Vlada do sada preduzela niz mera uključujući i formiranje Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa Evropskom unijom, ali i da je u narednom periodu neophodno intenzivirati mere u cilju suzbijanja te pojave.

Zahvaljujući aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova u proteklom periodu smanjen je broj lica koja traže azil, navedeno je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević konstatovano je da problem takozvanih lažnih azilanata iz Srbije postoji više od godinu dana.

Kontrola agencija, oduzimanje pasoša lažnim azilantima

"Nadležni organi će pojačati kontrolu turističkih agencija koje se bave prevozom lažnih azilanata u zemlje Evropske unije", izjavio je ranije danas ministar Dačić.

Dačić je u Bosilegradu rekao da Srbija razmatra i mogućnost oduzimanja pasoša onim građanima koji bez pravog razloga traže azil u zemljama EU, pre svega u Švedskoj, Nemačkoj, Belgiji i Luksemburgu.

Prema njegovim rečima, Srbija ne spada u zemlje u kojima postoje politički pritisci, tako da je jasno da je reč o ljudima koji traže lažni azil.

"Neki od njih žele i da zarade time što će boraviti nekoliko meseci u tim zemljama", rekao je Dačić.

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankuloska rekla je da je tema lažnih azilanata prioritet i za Makedoniju i da ta zemlja preduzima sve mere kako bi se problem lažnih azilanata rešio.

Jankuloska je navela da se često događa da građani obe države organizovanim prevozom zajedno putuju u zemlje EU.

"Makedonija razmatra zabranu ponovnog putovanja u zemlje šengenske zone za one za koje je utvrđeno da su tražili lažni azil", rekla je Jankuloska.

Izveštaj o Šengenu u junu

Ambasador Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da će izveštaj o sprovođenju Sporazuma o viznoj liberalizaciji biti završen do 9. juna i da će biti dostavljen zemljama članicama.

"Evropska komisija je u obavezi da periodično izveštava o sprovođenju Sporazuma o viznoj liberalizaciji, kao i o problemima koji se javljaju u vezi sa sprovođenjem sporazuma," kazao je Dežer novinarima u Nišu.

Vensan Dežer je podsetio da su se problemi javili kada je reč o lažnim azilantima i da treba ispitati kako i zašto se vizna liberalizacija zloupotrebljava i na koji način je sprečiti.

Dežer je dodao da je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio mere protiv zloupotreba vizne liberalizacije kao i da je jedan broj tih mera već u primeni.

Premijer Srbije Mirko Cvetković podsetio je da je Srbija nedavno formirala komisiju čiji je zadatak da prati situaciju oko lažnih azilanata.

"Ovaj problem je očekivan u svim zemljama koje su dobile viznu liberalizaciju, ali kod nas se ispoljio u oštrijoj formi, jer smo beli šengen dobili u vreme ekonomske krize", rekao je Cvetković posle razgovora sa Donaldom Tuskom, premijerom Poljske, koja je sledeća predsedavajuća EU.

Tusk je naglasio da je zadatak Srbije da pokaže svim skeptičnim članicima Unije da čini sve kako bi se što pre prevazišao problem lažnih azilanata.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 07. maj 2011, 11:18)
Лазар [neregistrovani]

@ Петар

Ако по тој УН декларацији свако има право да напусти било коју земљу, онда ваљда треба у неку и да уђе напуштајући Србију. Када ти одбију визу, ограничили су ти кретање, зар не?
Тако да се ипак та декларација мало шире тумачи...уосталом, ако ЕУ сматра да одузимање пасоша лажним азилантима није демократска мера, нека их не одбија када траже азил па самим тим неће бити лажни азиланти и неће привремено остати без пасоша. Такође, нека ЕУ уведе правило забране уласка у ЕУ на 10 година свим лажним азилантима па ће добро да свако размисли пре него што покуша то да тражи. Увек се некако дрндају по нама, а и сами имају механизме да нешто спрече...али, навика је чудо - хајде да казнимо све из Србије, може нам се :(

(subota, 07. maj 2011, 02:11)
Петар [neregistrovani]

Људска права

Привремена забрана изласка из земље? Привремено одузимање пасоша? Треба прочитати Универзалну декларацију о људским правима Уједињених нација. Члан 13. Став 2. "Свако има право да напусти било коју земљу, укључујући и властиту, и да се врати у своју земљу". Не може држава Србија да одузима људима пасоше и забрањује излазак јер ће се бунити да су им прекршена права па ће парадоксално овакве забране моћи да се користе као легитиман основ за тражење азила.

Члан 14. став 1. "Свако има право да тражи и ужива у другим земљама уточиште од прогањања" Не спомиње се појам лажних азиланата. Осећај угрожености, барем што се тиче подношења захтева, је субјективног карактера.

(petak, 06. maj 2011, 21:07)
anonymous [neregistrovani]

re,ko su azilanti

Pa covece dali ima potrbe da se ulazi u
dublju diskusiju u vezi toga?To su svi
gradjani demokratske Srbije i tacka.

(petak, 06. maj 2011, 15:01)
anonymous [neregistrovani]

!!!

Pa gde vize ponovo da nam uvedu, onda izgubiste izbore 1000%, ali ne samo izbore ...

(petak, 06. maj 2011, 14:57)
anonymous [neregistrovani]

Ko su azilanti ?

posto se na popisu stanovnistva gradjani Srbije dele po etnickoj pripadnosti, molio bih da se ovde iznesu podaci procentualno o etnickoj pripadnosti azilanata?