Danas je Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Lazarevu subotu ili Vrbicu. Običaj na Vrbicu je da se nose grančice vrbe, što je simbol Hristovog svečanog ulaska u Jerusalim.

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći praznik - Uskrs. 

Praznik svetog Lazara Četvorodnevnog je krsna slava patrijarha Irineja, kao i počivšeg patrijarha Pavla, a nazvan je tako, jer se smatra da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba.

U SPC, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

Vrbicu obično u crkvu nose deca, u subotu po podne, da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

Na taj praznik, obično se bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

S obzirom na to da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da se na taj dan ne igra i ne peva.

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je sa svim pojedinostim opisao jevanđelist Luka.

Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano u Jevanđelju po Jovanu, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Pobeda života nad smrću

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

To poslednje čudo Hristovo, koji se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion.

Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen.

Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na jevrejskom jeziku "el azar" znači - Bog je pomogao.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom "Hristov prijatelj".

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 17. apr 2011, 14:23)
Knez [neregistrovani]

Lazareva subota

Knezevici iz Mataruga,Pljevlja, Crna Gora slave Lazarevu subotu.

(subota, 16. apr 2011, 19:27)
anonymous [neregistrovani]

Srecna Slava

Srecna Slava svima koji slave iz Kanade.

Bog da je sa svima

(subota, 16. apr 2011, 17:41)
anonymousDusanka [neregistrovani]

Lazareva Subota .

Srecna Slava ,U zdravlju veselju ,mir ,sloga braco i sestre .

(subota, 16. apr 2011, 16:42)
anonymous [neregistrovani]

Lazareva subota

Srecna slava

(subota, 16. apr 2011, 16:39)
Slobodan Jovic1996 [neregistrovani]

SRBIJA

Sretna slava svim srbima koji slave Lazarevu subotu

(subota, 16. apr 2011, 14:13)
anonymous [neregistrovani]

Braco Srbi

Hvala brate Srbine Srecna Slava svoj nasoj braci nek smi zivi i zdravi

(subota, 16. apr 2011, 12:57)
anonymous [neregistrovani]

Srbi

Srecna slava!!!

(subota, 16. apr 2011, 11:35)
veerghoen [neregistrovani]

Braco,

Pomogao Bog, braco i sestre hriscanske vere....

(subota, 16. apr 2011, 11:02)
Simonida [neregistrovani]

Zivot uvek pobedjuje

Dragi prijatelji, dragi novinari RTSa, draga braco u Hristu! Danas je i nama, vasoj katolickoj braci praznik Cvetnica.Slavimo istog dana isti dogadjaj- pobedu zivota nad smrcu.
Neka je svima srecno i neka nam svim danasnji praznik ulije u duse nase, ljubav Boga Oca nasega i neka nam da mudrosti i snage da sledimo Njegov put u miru i ljubavi.

(subota, 16. apr 2011, 09:53)
anonymous [neregistrovani]

Slava

Srecna Slava svim mojim Srbima