četvrtak, 18. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > Vesti > Društvo > Danas je Lazareva subota

subota, 16. apr 2011, 07:33 -> 15:08

Danas je Lazareva subota

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Lazarevu subotu ili Vrbicu. Običaj na Vrbicu je da se nose grančice vrbe, što je simbol Hristovog svečanog ulaska u Jerusalim.

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći praznik - Uskrs. 

Vrbica.up.527.jpg

Praznik svetog Lazara Četvorodnevnog je krsna slava patrijarha Irineja, kao i počivšeg patrijarha Pavla, a nazvan je tako, jer se smatra da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba.

U SPC, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: "Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko".

Vrbicu obično u crkvu nose deca, u subotu po podne, da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

Na taj praznik, obično se bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

S obzirom na to da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da se na taj dan ne igra i ne peva.

Lazareva subota je sećanje na događaj u Vitaniji, gde je živeo mladi čovek Lazar sa sestrama Martom i Marijom, koji je sa svim pojedinostim opisao jevanđelist Luka.

Na vest o smrti Lazarevoj, kako je zapisano u Jevanđelju po Jovanu, Isus je došao u Vitaniju, gde je njegov prijatelj već četiri dana bio sahranjen.

Došao je do groba, naredio da se skloni grobni kamen i pozvao Lazara da izađe, što je on i učinio, sav uvijen u pogrebne pokrove, kaže predanje koje je preneo sveti Jovan u svom Jevanđelju.

Pobeda života nad smrću

Ovaj događaj smatra se u hrišćanstvu pobedom života nad smrću i nagoveštaj Hristovog stradanja i vaskrsenja, u kome je osnova novozavetne vere.

To poslednje čudo Hristovo, koji se već pročulo po čudesnim isceljenjima i drugim podvizima kojim je potvrđivao snagu potonje vere, ozlojedilo je judejske sveštenike i uzrok je presude na smrt raspećem koju mu je u sredu, u nedelji stradanja, izrekla jevrejska skupština Sinedrion.

Lazar je živeo još trideset godina kao episkop na Kipru, gde ga je posetila i Bogorodica i poklonila mu omofor, njenom rukom izvezen.

Spomen svetog Lazara Četvorodnevnog slavi se od prvih dana hrišćanstva, a njegovo ime je simbolično i na jevrejskom jeziku "el azar" znači - Bog je pomogao.

Njegove mošti počivaju danas u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra, odnosno iz Kitona kod Larnake, gde je stajala nadgrobna ploča sa natpisom "Hristov prijatelj".

1
коментари број коментара 11 | cwпошаљи коментар
(nedelja, 17. apr 2011, 14:23)
Knez [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Lazareva subota

Knezevici iz Mataruga,Pljevlja, Crna Gora slave Lazarevu subotu.

1
(subota, 16. apr 2011, 19:27)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Srecna Slava

Srecna Slava svima koji slave iz Kanade.

Bog da je sa svima

1
(subota, 16. apr 2011, 17:41)
anonymousDusanka [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Lazareva Subota .

Srecna Slava ,U zdravlju veselju ,mir ,sloga braco i sestre .

1
(subota, 16. apr 2011, 16:42)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Lazareva subota

Srecna slava

1
(subota, 16. apr 2011, 16:39)
Slobodan Jovic1996 [нерегистровани]
oпошаљи одговор

SRBIJA

Sretna slava svim srbima koji slave Lazarevu subotu

1
(subota, 16. apr 2011, 14:13)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Braco Srbi

Hvala brate Srbine Srecna Slava svoj nasoj braci nek smi zivi i zdravi

1
(subota, 16. apr 2011, 12:57)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Srbi

Srecna slava!!!

1
(subota, 16. apr 2011, 11:35)
veerghoen [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Braco,

Pomogao Bog, braco i sestre hriscanske vere....

1
(subota, 16. apr 2011, 11:02)
Simonida [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Zivot uvek pobedjuje

Dragi prijatelji, dragi novinari RTSa, draga braco u Hristu! Danas je i nama, vasoj katolickoj braci praznik Cvetnica.Slavimo istog dana isti dogadjaj- pobedu zivota nad smrcu.
Neka je svima srecno i neka nam svim danasnji praznik ulije u duse nase, ljubav Boga Oca nasega i neka nam da mudrosti i snage da sledimo Njegov put u miru i ljubavi.

1
(subota, 16. apr 2011, 09:53)
anonymous [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Slava

Srecna Slava svim mojim Srbima

1
1