Prosek godina obolelih sve niži

Na Svetski dan borbe protiv Parkinsonove bolesti lekari upozoravaju da se prvi simptomi oboljenja sve češće javljaju kod mlađih od 40 godina.

Od Parkinsonove bolesti u svetu boluje oko dva miliona ljudi, a pretpostavlja se da bi se taj broj do 2040. godine mogao udvostručiti, ukazuju stručnjaci povodom Svetskog dana Parkinsonove bolesti.

Bolest sa poremećajima pokreta nije smrtonosna, ali ni izlečiva. Lekari upozoravaju da se prvi simptomi oboljenja sve češće javljaju kod mlađih od 40 godina.

Na svaka tri meseca, i tako već deset godina, Branislav Milenković dolazi u Institut za neurologiju Kliničkog centra Srbije. Lekari posle redovnih kontrola odlučuju da li će mu promeniti terapiju kako bi usporili napredovanje bolesti.

Milenković kaže da je prvo počela da mu drhti desna, pa leva ruka, a sada celo telo. Trenutno uzima šest lekova, pet puta dnevno.

Parkinsonova bolest se razvija polako, često prođe i do nekoliko godina do postavljanja dijagnoze. Zbog toga, obazrivi moraju da budu i članovi porodice, ali i lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U Institutu za neurologiju rade sve neophodne dijagnostičke procedure.

"Svaka vrsta usporenosti posle 50. godine, u vršenju motornih akata, promene rukopisa, ili promene izraza lica, treba da probudi sumnju u Parkinsonovu bolest", rekao je Vladimir Kostić, direktor Instituta za neurologiju KCS-a.

Pored terapije lekovima, koja daje odlične rezultate, u svetu se pacijentima pomaže i hirurškim metodama. Ne i u Srbiji.

"Ono što se sada već radi u Rumuniji, Bugarskoj, počinju pripreme u Hrvatskoj, u Srbiji nije odmaklo ni milimetar. Ko je kriv za to? Rekao bih pre svega da je to neka vrsta inertnosti naših staleških struktura, sigurno da ima krivice i do nas, ali rekao bih i do nedostatka finansijskih sredstava", rekao je Kostić.

Veliki napor da pomognu i pacijentima i porodicama, ulažu i medicinske sestre. Svakodnevno se usavršavaju u nadi da će i kod nas, kao i u svetu, sestra postati specijalista za određenu bolest.

"Rad sa obolelima od Parkinsonove bolesti je vrlo naporan, odgovoran, zahteva puno znanja, i stalno usavršavanje, kako bi pomogli pacijentima, olakšali im život, održali dostojanstvo i da bi motorne funkcije, i da bi radnu sposobnost da sve te funkcije što duže sačuvamo i produžimo", rekla je Ivana Nešić, medicinska sestra Instituta za neurologiju.

Posle 65. godine, svaka 50. osoba ima Parkinsonovu bolest. Pomoć im je često neophodna pa bi o toj bolesti svako od nas trebalo više da zna.

broj komentara 0 pošalji komentar