Solidarnost s narodom Japana

Rečima podrške, slanjem SMS-a, različitim gestovima solidarnosti, ali i novčanom pomoći, građani Srbije šalju japanskom narodu poruke solidarnosti.

Građani Srbije ne zaboravljaju šta je solidarnost. Rečima podrške, različitim gestovima, ali i novčanom pomoći, poručuju japanskom narodu da nije sam. Svi mobilni operateri otvorili su broj 2001 na koji se može poslati SMS za pomoć Japanu.

I građani organizuju akcije, pa tako grupa Beograđana poziva sugrađane da u subotu, u 14 časova, dođu na Trg Republike u crvenim i belim majicama i tako pošalju poruku podrške.

Japanska zastava ili japanska devojčica na Fejsbuk profilu, još jedan simboličan gest podrške japanskom narodu. Na toj društvenoj mreži za samo tri dana grupa "Solidarnost sa Japanom" okupila je više od 6.500 ljudi. Neki od njih, osim podrške, nude i konkretnu pomoć.

"Imao bih na raspolaganju dvosobnu kuću, šest kilometara od Valjeva. Dao bih je na raspolaganje nekoj porodici iz Japana, ako je to potrebno i moguće! Želeo bih na taj način od sveg srca da pomognem, zato što cenim, poštujem i volim taj narod", poruka je Ilije Jovanova.

"Treba uzvratiti to prijateljstvo koje su i nama oni više puta pokazali, tako da koliko god da smo mi siromašna opština, red je da im pomognemo u ovakvim trenucima", kažu građani Srbije.

Sajt RTS-a poslednjih dana je prebukiran komentarima građana. Među njima jedan podseća da su Japanci posle katastrofalnog zemljotresa koji je tu zemlju zadesio i 1995. godine u Kobeu, decu poslali u našu zemlju. Drugari iz Japana opet su dobrodošli, poručuju najmlađi iz Medveđe.

"Mi smo se dogovorili da svako od nas primi dvoje-troje, ako dođu", kaže učenik OŠ "Gornja Jablanica" Andrija Simić.

Pomoć iz Novog Sada, Prokuplja, Loznice, Vrnjačke Banje, Šapca...

Gradsko veće Novog Sada odlučilo je da uplati pet miliona dinara za pomoć Japanu, pogodjenom katastrofalnim zemljotresom i cunamijem, saopštio je Kabinet gradonačelnika Igora Pavličića.

Novi Sad je ponudio i da primi decu sa ugroženih područja, kojoj je neophodno utočište, a gradonačelnik Pavličić je pozvao građane i preduzeća da se uključe u akciju prikupljanja novca i u skladu sa svojim mogućnostima učestvuju u saniranju posledica zemljotresa i cunamija.

Među prvima, pomoć nude najsiromašnije opštine. Prokuplje daje koliko može - oko 10.000 dolara.

"Mi možda nemamo dovoljno ni sami za sebe, ali u ovom trenutku smo hteli da pokažemo naše veliko srce i da u prvi plan istaknemo solidarnost sa onima kojima je pomoć potrebna", kaže predsednik opštine Milan Arsović.

Pomoć nude i Svilajnac, Loznica, Vrnjačka Banja, kao i Šabac, koji je već 28 godina pobratimljen sa japanskim gradom Fudžimijem.

"Mi smo pokrenuli neke humanitarne akcije, sve što treba da pomognemo, čak i da oni dođu kod nas", naglašava Milan Vujasin, iz Kluba prijateljstva Šabac-Fudžini.

U trenucima kada nemaju dovoljno hrane, vode i struje i kada ne znaju kolike su posledice zemljotresa i cunamija, Japanci zahvaljuju zemljama koje su uz njih.

"Ohrabreni smo ovim gestom prijateljstva i solidarnosti. Više od 105 zemalja ponudilo je pomoć da se izborimo sa ovom situacijom. Da bismo je prihvatili, potrebno je da imamo dobru koordinaciju i saradnju", kaže Takeši Macunaga iz ministrastva spoljnih poslova Japana.

Građani Srbije ne zaboravljaju da je upravo Japan jedan od najvećih donatora našoj zemlji. Poboljšanu zdravstvenu zaštitu, kvalitetnije obrazovanje, dugujemo toj državi. Bez obzira na trenutnu situaciju, Japan ne odustaje ni od novih investicija!

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 18. mar 2011, 11:35) - Srecko [neregistrovani]

Zelim da pomognem

Imam kucu u selu, i spreman sam da primim jednu ugrozenu porodicu. A ako treba spreman sam da pomognem u ranoj snazi u porusenim predelima Japana....oni su nam pomagali kada je bilo najteze, sada je rede na nas da se pokazemo...

(petak, 18. mar 2011, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Podrska za Japan

Ja od ponedeljka, 14. marta, pisem Narodnoj kancelariji predsednika republike, g. Djilasu, Crvenom krstu Srbije, Filoloskoj gimnaziji i Filoloskom fakultetu (imaju odsek za japanski jezik), RTS-u, B92, da se dovedu deca u Srbiju na nekoliko nedelja na oporovak. Mora nek zvanicna institucija da stane iz ove akcije. Deca bi, osim u porodice, mogla da se smeste u decja odmaralista na planinama Srbije.Verujte, i nasa deca ce imati korist od upoznavanja druge kulture.
Pisite i vi.

(petak, 18. mar 2011, 09:40) - Lio [neregistrovani]

Prijateljstvo

Ako se ne varam tadašnja država Jugoslavija je prva uspostavila diplomatske odnose sa Japanom posle drugog svetskog rata i vidi se da narod Japana to nije zaboravio. Zato smatram da je prijateljstvo između naša dva naroda veliko i zato treba da pomognemo svim raspoloživim sredstvima narodu Japana.