Počinje uskršnji post

Danas je čisti ponedeljak kojim počinje Veliki časni post. Četrdesetodnevni post traje do Lazareve subote. Svi hrišćani ove godine Uskrs slave 24. aprila.

Hrišćanski vernici danas počinju uskršnji post, koji traje sve do najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. Svi hrišćani ove godine taj praznik slave 24. aprila.

Uskršnji post smatra se najstrožim u hrišćanstvu i uvek počinje ponedeljkom. Taj ponedeljak zove se i čisti, a cela prva nedelja je čista nedelja, u kojoj se sva jela kuvaju na vodi.

Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig nije dovoljan, ako ga ne prati i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, praštanje svima koji su nam nešto loše učinili, umnožavanje molitvi i činjenje dobrih dela, pokajanje za sve loše što smo uradili rečju, mišlju ili delom.

Crkva je uvela post, iako u Novom zavetu nema takve zapovesti Hristove, da bi se sledio primer njegovog četrdesetodnevnog boravka u pustinji, provedenog bez hrane i u molitvi. Vaseljenski sabori osuđuju one koji ne poste ovaj post.

Pravila svetih otaca nalažu da se prva četiri dana ove sedmice ne jede ništa, a onima koji su bolesni ili slabi dozvoljava se da uveče uzmu malo hleba i vode.

U mnogim crkvama se tokom ovih dana na velikom povečerju čita Pokajni kanon sv. Andreja Kritskog iz sedmog veka, podeljen u četiri dela, u kome se kroz biblijske predstave u 250 strofa prikazuju razni gresi i kazne zbog njih.

Prvi dan ove sedmice, ponedeljak, naziva se čistim ponedeljkom. Na jutrenju u crkvama se objavljuje vernicima: "Stiže post, mati celomudrenosti, izobličitelj grehova, propovednik pokajanja, život anđela i spasenje ljudi".

Po hramovima se služe časovi, i to prvi u spomen stvaranja sveta, treći u spomen silaska Svetog Duha na apostole, šestog se seća raspeća, a devetog Hristove smrti na krstu. Bogosluženja su duga, više se čita, a manje peva, kleči se i razmišlja o Hristovoj iskupiteljskoj smrti za ljudski rod.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. mar 2011, 09:55)
кнн [neregistrovani]

Пост

Нема лепшег рођенданског поклона од Ускрсa на дан свог рођења!! :)