Osnovan Univerzitet odbrane

Odlukom Vlade Srbije osnovan Univerzitet odbrane u Beogradu. Ukazom predsednika Borisa Tadića, za prvog rektora postavljen je general-major Miodrag Jevtić. Cilj i zadatak Univerziteta objedinjenje potencijala u sistemu odbrane i saradnja sa drugim univerzitetima u Srbiji.

Ministarstvo odbrane objavilo je da je rešenjem Vlade Srbije ustanovljen Univerzitet odbrane u Beogradu, na čijem čelu je general-major Miodrag Jevtić.

Univerzitet se sastoji od Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije sa jednim studijskim programom iz oblasti medicine i Vojne akademije sa dva studijska programa na polju društveno-humanističkih i tehničko-tehnoloških nauka.

Osnovni cilj i zadatak Univerziteta odbrane je da se usaglase akademski i naučno-istraživački potencijali u sistemu odbrane i da se na tom polju kroz saradnju sa drugim univerzitetima u Srbiji da doprinos akademskoj i naučno-istraživačkoj zajednici Republike Srbije, piše u saopštenju.

Kako se navodi, osnivanjem Univerziteta odbrane stvaraju se uslovi za izvođenje svih studijskih programa u sva tri stepena obrazovanja koja podrazumevaju osnovne akademske studije, integrisane akademske studije, master akademske studije, specijalističke akademske studije i doktorske studije.

Na ovaj način će biti izvršena značajna racionalizacija kadra, odnosno sprečiće se odliv kadrova i uštedeti značajna materijalno-finansijska sredstva koja su do sada trošena na školovanje naših ljudi na drugim univerzitetima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svi studijski programi su akreditovani i na njima već uveliko studiraju kadetkinje i kadeti na Vojnomedicinskoj akademiji i Vojnoj akademiji, dodaje se u saopštenju.

Odluku o osnivanju Univerziteta odbrane Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 26. feb 2011, 09:29)
anonymous [neregistrovani]

lepo

kad svi mogu imati univerzitet,zasto i vojska da nema,samo napred potpuno profesionalno...

(petak, 25. feb 2011, 23:11)
anonymous [neregistrovani]

budalaština

U eri besparice, kada je savremeni trend u svetu škjolovanje kadrova za potrebe vojske na civilnim obrazovnim ustanovama, Srbija ponovo izmišlja toplu vodu i bespotrebno troši sredstva, umesto da VMA bude nastavna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu, a Vojna akademija član Beogradskog univerziteta.