Izložba slika srpskih vladara i vojskovođa

Načelnik generalštaba Miloje Miletić, povodom obeležavanja Dana državnosti i Dana Vojske Srbije otvorio izložbu slika srpskih vladara i vojskovođa. General Miletić je naglasio da izložba jasno izražava samu suštinu povezanosti države i njene vojske.

Izložbu "Srpski vladari i vojskovođe u delima likovnih umetnika", povodom obeležavanja 15. februara, Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, otvorio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić.

Tom prilikom, Miletić je poručio da se vojska reformiše tako da može efikasno da odgovori bezbednosnim izazovima, ali i da se čvrsto oslanja na srpsku vojničku tradiciju.

"Vojska Srbije reformiše se tako da može efikasno da odgovori bezbednosnim izazovima našeg vremena, ali se pri tom čvrsto oslanja na srpsku vojničku tradiciju", rekao je Miletić, otvarajući izložbu u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu.

Načelnik Generalštaba je dodao da izložba na jasan i potpun način izražava samu suštinu povezanosti Srbije i njene vojske.

Miletić je podsetio da je moderna srpska država nastala borbom u dva ustanka i da se branila u brojnim ratovima.

"Bez države ne bi bilo vojske, a bez vojske država ne bi opstala", naglasio je načelnik Generalštaba i podsetio da je srpska vojska nastala iz ustaničkih četa i važila za jednu od najboljih narodnih vojski.

"Da bismo znali kuda želimo da idemo, moramo da znamo ko smo i odakle potičemo", rekao je Miletić.

Izložba u Domu vojske obuhvata 32 slike i četiri skulpture, razvrstane u tri celine. Prvu celinu čine portreti učesnika Prvog i Drugog srpskog ustanka, drugu portreti vladara dinastija Obrenović i Karađorđević, a treća obuhvata portrete srpskih vojvoda, nastale uglavnom tokom Prvog svetskog rata.

Autori dela su srpski umetnici: Uroš Predić, Stevan Todorović, Jovan Bijelić, Uroš Knežević, Mihailo Milovanović, Lukijan Bibić, Nikola Milojević i ruski umetnik Vsevolod Guljevič.

Sva dela koja su izložena pripadaju likovnoj zbirci Vojnog muzeja, a autor izložbe je kustos Ljubica Dabić.

Otvarnju izložbe su prisustvovali visoki oficiri Vojske Srbije i brojne zvanice.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. feb 2011, 19:52)
anonymous [neregistrovani]

No...

Coment...