Nove tablice, nova pravila

Krađa novih registarskih tablica, po novim propisima, predviđa da vlasnik promeni celokupna dokumenta, kao i da plati taksu za izgubljeni dokument. U MUP-u tvrde da za sve saobraćajne prekršaje i zloupotrebe odgovara vlasnik automobila.

Nove tablice, nova dokumenta i registracione nalepnice donele su dosta spornih pitanja od kojih se neka tek otvaraju u praksi. Prema novim propisima, krađa novih registarskih tablica, predviđa da vlasnik koji je pokraden promeni celokupna dokumenta, kao i da plati taksu za izgubljeni dokument.

Borivoju Uroševiću, ukradene su nove registarske tablice koji je taj slučaj, kao što je i po zakonu obavezan, prijavio stanici policije.

Prema starim propisima, došlo bi do promene registarskog broja. Međutim, prema novim, on mora da promeni sva dokumenta, ali i da plati taksu za izgubljeni dokument. Kada je procedura usaglašena, nove tablice su izdate za nekoliko minuta, ali su starog vlasnika koštale čak šest i po hiljada dinara više.

"Morao sam da platim porez za izgubljene tablice. Taj porez košta 2.500 dinara, plus bankovne usluge. Sve ukupno me je sada koštalo preko šest i po hiljada, a da nisam računao troškove u banci", rekao je Urošević.

U MUP-u kažu da je to prvi slučaj da neko ostane bez tablica i da je zbog njegove bezbednosti bolje da promeni celokupna dokumenta, jer u protivnom slučaju za sve saobraćajne prekršaje i zloupotrebe odgovaraće vlasnik automobila.

Vladimir Rebić iz MUP-a Srbije kaže da ukoliko neko ukradenu tablicu stavi na neko drugo vozilo i time obmane policijske službenike i druga lica, čini krivično delo falsifikovanja isprave, za šta je zaprećena kazna zatvora, a da su službenici u kontroli toga vozila ovlašćeni da sa takvog vozila od vozača oduzmu registarske tablice, ukoliko imaju saznanja da se radi o krađi.

Jedini način da Borivoje Urošević naplati štetu jeste da tuži NN lice i da od njega traži povraćaj šest i po hiljada dinara.

U MUP-u kažu da je mala verovatnoća da se tablice kod nekog drugog pronađu, ali da uvek postoji šansa, budući da su nove tablice zaštićene tajnim hologramima i ne mogu se falsifikovati.

broj komentara 41 pošalji komentar
(petak, 21. sep 2012, 13:26)
Vladimir R. [neregistrovani]

Jednostavno rešenje

Ja sam tu brigu rešio. Kupio čičak traku i zalepio. Sad kad god parkiram ja skinem tablice. Em ne mogu da ih ukradu, em mi ne pišu kazne za neplaćeno parkiranje.

(subota, 17. mar 2012, 02:52)
anonymous [neregistrovani]

Ово нигде нема

Украли су ми обе рег. таблице са аутомобила, а ја сад морам поново да плаћам све, опет на моју штету, тако да новим законом ,,испада,, да се подржавају лопови, кад ти, из ко зна ког разлога скину таблице, још ако се наваде, ГДЕ ЈЕ ТОМЕ КРАЈ?!!

(ponedeljak, 14. mar 2011, 21:16)
anonymous [neregistrovani]

Kako obezbediti tablice od kradje

Takodje sam zrtva kradje reg. tablica. Platio sam i izvadio nove. Sada sam u strahu od ponovne kradje. Da li neko ima iskustva ili ideju o tome na koji nacin obezbediti tablice od kradje?

(četvrtak, 03. feb 2011, 23:25)
Rade [neregistrovani]

Propisi

Problemi sa tablicama kao i sa drugim propisima nastaju zbog toga što tvorci tih akata pri izradi ne razmatraju njihov uticaj na korisnika. Verovatno to čine iz neznanja a ne namerno. Znanje se stiče i iskustvom drugih koje često ne koristimo. Na ovakav gnev brojnih građana neko bi morao da reaguje pružanjem odgovarajuće informacije.Krađa tablica i njihovo vremenski ograničeno trajanje, kao i greške u njihovoj izrade ne mogu se na ovakav način premneti na teret vlasnika automobila. Narode nemojte pretiti bežanjem iz ove zemlje već tražite postupanje u popravljanju stanja.

(sreda, 02. feb 2011, 21:52)
anonymous [neregistrovani]

RE:taksa na kradju

Stvarno,zanimljivo pitanje.Ja mislim da je moguce,cini mi se da sam cuo da je jedan dan u zatvoru 1000dinara.Ko nema da plati za izgubljen dokument koji je zapravo ukraden ide u zatvor.Sta drugo?A za ono ostalo-verovatno kazu ,,bio je poznat policiji od ranije".

(sreda, 02. feb 2011, 21:50)
anonymous [neregistrovani]

RE:taksa na kradju

Stvarno,zanimljivo pitanje.Ja mislim da je moguce,cini mi se da sam cuo da je jedan dan u zatvoru 1000dinara.Ko nema da plati za izgubljen dokument koji je zapravo ukraden ide u zatvor.Sta drugo?A za ono ostalo-verovatno kazu ,,bio je poznat policiji od ranije".

(sreda, 02. feb 2011, 20:34)
anonymous [neregistrovani]

..

Lep su ovaj zakon doneli. Nego kako kolima da odem do SUPa da platim nove tablice a da me panduri usput ne dave što vozim bez tablica?! Jer naravno, neće mi poverovati da su mi ukrali! Gde živimo, čudi me da zaprežna kola ne idu autoputem!

(sreda, 02. feb 2011, 16:16)
NN [neregistrovani]

Da komsiji crkne krava

Taman se pitah kako da napakostim komsiji iznad mene. Samo sto je dobio nove tablice... He, he...

(sreda, 02. feb 2011, 14:18)
anonymous [neregistrovani]

odgovor

Tako je. Niste valjda mislili drugačije. U ovoj zemlji samo ako mogu da vam uzmu nešto, tj. da platite. Taman posla da vama država nešto plati. U tom slučaju država nema para, odakle državi pare da nam nešto plati.

(sreda, 02. feb 2011, 13:36)
anonymous [neregistrovani]

saobracajne tablice

Zivim i radim u Svajcarskoj,a vec cetrdeset godina imam iste registarske tablice.Pri menjanju vozila menjam samo saobracajnu dozvolu i to platim 40 svajcarskih franaka,a tablicu samo zamenim i teraj.Nasa vlada uvjek polazi od toga:Zasto da bude jednostavno kad moze da bude komplicirano.