Preminula Mira Sanjina

Mira Sanjina, primabalerina i koreograf u penziji, Narodnog pozorišta u Beogradu, preminula je u Beogradu. Veliki uspeh Sanjina je postigla kao Biljana u Hristićevoj "Ohridskoj legendi", a sa scene se povukla 1971. godine.

Primabalerina i koreograf Narodnog pozorišta u penziji Mira Sanjina preminula je u Beogradu, saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.

Sanjina je rođena u Zagrebu 1924. godine, gde je otpočela igračko školovanje kod Ane Maletić, a nastavila u Beču kod Kurta Josa i u Londonu kod Rudolfa Labana. Još kao učenica održavala je sa uspehom solističke koncerte sa sopstvenim koreografijama u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani.

U toku Drugog svetskog rata Sanjina je bila članica Kazališta narodnog oslobođenja, a posle rata je postala istaknuta solistkinja baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posebno se izdvajaju Sanjinine interpretacije u baletima "Šeherezada", "Balada o jednoj srednjovekovnoj ljubavi", "Trorogi šešir", "Đavo na selu", "Ljubav čarobnica", "Španski kapričo", kao i mnogi delovi sa španskom igrom u operama.

Veliki uspeh je postigla kao Biljana u Hristićevoj "Ohridskoj legendi".

Sanjini doprinos afirmaciji beogradskog Baleta na međunarodnim pozorišnim festivalima bio je dragocen. Povremeno se bavila i koreografskim radom.

Mira Sanjina se sa scene povukla 1971. godine, kada je otvorila sopstveni studio za modernu igru.

Sahrana će se obaviti na Jevrejskom groblju u ponedeljak, 20. decembra, u 13 časova.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 18. dec 2010, 00:42) - Грујица [neregistrovani]

Била је тако ...

Била једном ружа једна ...