Besplatne sahrane za najsiromašnije

Penzioneri koji mesečno primaju manje od 20.000 dinara mogu da računaju na besplatnu sahranu i time poštede svoje porodice troškova.

Najstariji Beograđani ubuduće neće morati da brinu kako će biti sahranjeni. Preko Fonda solidarnosti i Udruženja "Oganj" oni penzioneri koji imaju primanja niža od republičkog proseka, odnosno do 20.000 dinara, moći će da budu besplatno sahranjeni.

"Izuzetno mnogo znači iz ekonomskih, socioloških i iz moralnih, ljudskih razloga. Mnogo znači kada neko od članova porodice zna da je finasijski obezbedio tu sahranu, ali i da je organizacija sahrane data u ruke profesionalcima i da oko toga ne mora da brine", smatra penzionerka Mirjana Stević.

Pošto cena prosečne sahrane u Srbiji premašuje čak tri prosečne plate ili pet najnižih penzija, u Udruženju krematista "Oganj" javila se ideja da se najsiromašniji besplatno sahranjuju.

"Mi smo očekivali da će to biti ljudi koji su sami. Naravno da ima i takvih, ali mogu vam reći da su to uglavnom oni koji brinu da ne ostave teret deci i porodici, da ih poštede troškova, problema i slično", kaže Maja Nikolić iz udruženja "Oganj".

Mogućnost da dobije besplatnu sahranu imaće 1.000 Beograđana sa najnižim penzijama. Za prijavu je potrebna lična karta i poslednji ček od penzije. Oni koji imaju veća primanja, sahranu koju organizuje ovo udruženje, a koja košta oko 25 000 dinara, mogu da otplate na četiri rate.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 09. dec 2010, 21:28)
anonymous [neregistrovani]

sahrana

beogradjani imaju pocast i kad umiru vaj mi oca sta ce sve da izmisle

(četvrtak, 09. dec 2010, 21:06)
drabra [neregistrovani]

pogodnosti ....

Ako uplatite sahranu uanpred dacemo vam popust za putovanje spejs satlom.

(četvrtak, 09. dec 2010, 21:05)
anonymous [neregistrovani]

u ime drzave....

dakle ako sam dobro razumeo drzava je porucila penzionerima da je njihovo samo da umru.

(četvrtak, 09. dec 2010, 20:38)
anonymous [neregistrovani]

Sahrana

Sahranjivanje je zbrizavanje umrlih ceremonijom sahranjivanja tela u grob; gde ce familija kasnije moci da polaze cvece.
Predpostavljam da se to ne radi po ovde navedenoj ceni od strane "oganj".