Stiže pomoć u Kraljevo

Prve novčane, kao i pomoć u građevinskom materijalu, hrani i odeći pristiže u Kraljevo posle zemljotresa koji je naneo veliku materijalnu štetu. Tokom noći i jutra osetilo se nekoliko manjih potresa. Najnoviji bilans oko 5.000 oštećenih objekata. Život u gradu se postepeno normalizuje.

U Kraljevo je počela da pristiže pomoć za ublažavanje posledica zemljotresa koji je pogodio taj grad i okolinu i naneo veliku materijalnu štetu. Vlada Srbije odobrila je Republičkoj direkciji za robne rezerve bespovratnu isporuku više od 452.000 crepova, vrednosti oko 14 miliona dinara, kao pomoć stanovništvu opštine Kraljevo.

Građevinski materijal, koji je večeras dopremljen u Kraljevo, biće sutra distribuiran preko mesnih zajednica i kancelarije Crvenog krsta. 

Vlada je odlučila da izdvoji dva miliona dinara za izgradnju kuće porodici Stašić iz Kraljeva, čiji su članovi tragično stradali u zemljotresu.

Republičku direkciju za imovinu, Vlada je zadužila da krevete, dušeke, stolice, vrata i grđevinski materijal uskladišten u magacinu u Kragujevcu ustupi Kraljevu. Ugruženom stanovništvu biće predato 10.500 komada konzervirane hrane.   

Ministarstvo prosvete izdvojilo je dva miliona dinara, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja milion dinara, Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbedilo je pomoć u hrani.

Ministarstvo poljoprivrede je preko donatora obezbedilo oko 50 tona šećera, a očekuje da će izdvojiti i oko 28.000 litara ulja, kao i brašno.

Novčanu pomoć ugroženim porodicima danas su uplatili i premijer Mirko Cvetković i ministar Dragan Šutanovac. Premijer je uplatio 105.000 dinara, a Šutanovac ministarsku platu od oko 102.000 dinara.

Vlada Vojvodine uputila je pomoć Kraljevu, vrednu pet miliona dinara. U jednom šleperu su prehrambeni proizvodi i sredstva za higijenu, a u drugom 25.000 litara negazirane mineralne vode.

Pomoć od pet miliona dinara Kraljevu danas je uplatio i Grad Beograd.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da je u tom gradu u toku akcija prikupljanja pomoći u građevinskom materijalu za oštećene objekte.

Tokom noći i jutra u Kraljevu se osetilo nekoliko manjih potresa, što je posledica smirivanja tla, posle jučerašnjeg zemljotresa jačine 5,4 stepena Rihterove skale, u kome su dve osobe poginule, a stotinu povređeno.

Hiljade Kraljevčana noć je provelo van svojih oštećenih domova, kod rođaka i prijatelja, a veliki broj njih prespavao je u automobilima, zbog straha od novih potresa.

Od oko 5.000 prijava građana, Komisija za procenu štete konstatovala je stanje na samo 10 odsto kuća i stambenih zgrada. U naselju Sijaće Polje, zabranjen je ulazak u 50 kuća, a još nekoliko stotina porodica čeka ista sudbina i još jedna noć pod vedrim nebom.

Život u gradu se normalizuje

Inače, život u Kraljevu i okolini se postepeno normalizuje. Svi kvarovi na vodovodnoj mreži su otklonjeni, ali voda i dalje nije za piće, pa se grad snabdeva vodom iz cisterni.

Na sednici Kriznog štaba u Kraljevu, kojoj je prisustvovao i ministar Slobodan Milosavljević, direktor kraljevačkog "Vodovoda" Marko Romčević je rekao da svi korisnici vode sa gradskog vodovoda imaju vodu koja se za sada koristi kao tehnička zbog zamućenosti.

Ceo kraljevački kraj dobio je večeras struju. Popravljena je trafostanica u selu Sirča, u blizini epicentra zemljotresa, koja napaja pet odsto domaćinstava i objekata kraljevačkog područja.

Kraljevačka "Toplana" imala je problema sa manjim kvarovima, od kojih je većina otklonjena.

Vrtići i škole u Kraljevu i okolini nisu radili. Za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji, inače, počeo je jesenji raspust, koji će trajati do 8. novembra.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da postoji mogućnost da u Kraljevu bude produžen raspust, a da će odluka o eventualnom skraćivanju nastavnog programa biti doneta nakon stručnog pregleda i procene oštećenosti školskih zgrada.

Zatvorena je do daljeg Opšta bolnica, a hirurški blok radi u režimu hitnih slučajeva.

broj komentara 20 pošalji komentar
(utorak, 09. nov 2010, 11:25)
Drago [neregistrovani]

Banke iposta neznaju za solidarnost?

Banke i poste trebali bih da isplacuju cijeli iznos pomoci stradalima u potresu a ne uzimati proviziju od sirote koja svoj zadnji dinar dariva ljudima koji su izgubili sve sto su gradili cijeloga zivota!Ako banke cijelo vrijeme zive od naroda zasto nebih i one bar jednom pomogle ljudima u nuzdi a ne i tada deru kozu sa sirotinje!Sram neka ih bude gdje im je ljudski osjecaj!

(ponedeljak, 08. nov 2010, 22:02)
anonymous [neregistrovani]

vl.n

molim vas info.. koliko iz crne gore i makedonije?

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:41)
Катарина [neregistrovani]

браво

Подржавам министра Шутановца и премијера у акцији да помогну најугроженијим Краљевчанима, одрећивши се својих плата. Надам се да ће и други следити ваш пример. БРАВО!!!!!

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:29)
Krusevljanin [neregistrovani]

Pomoc

Krusevljani, a gde smo mi u svemu ovome? Hocemo li pomoci komsijama??? Gradonacelnice Krusevca - uradite nesto po tom pitanju!!!

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:27)
anonymous [neregistrovani]

vlax

bio sam 89-te na radnoj akciji ora -ibar-kraljevo,spavao u sumarskoj skoli,jako mi je zao kraljeva,daj te neki racun sa i ban nr,da mi iz dijaspore mozemo da kolko tolko pomognemo,ovaj racun nam nista neznaci jer nemozemo preko interneta da uplatimo za pomoc,znaci neki devizni racun sa iban brojrm da pomognemo kraljevu.pozdrav iz ciriha.

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:21)
Milos [neregistrovani]

Ponovo

Pre 7. minuta..Jacina 4,5... Osetio se i u BG--u..

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:20)
Cacak [neregistrovani]

ne smiruje se

Nastavlja se serija blazih zemljotresa u cacku i okolini, upravo je bio jedan u 10:30

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:12)
KVusrcu [neregistrovani]

Solidarnost je naša vrlina

U KV sam za vreme JNA položio vozački ispit i usput imao prvi sex. KV u duši, ali što nas zezaju, čak i kad hoćemo da pomognemo. Odem danas u poštu i dve banke-Komercijalna i NLB i tražim da uplatim za Kraljevo. Službenice nemaju pojma. Odem kući, nađem tekući račun, odem u poštu i uplatim 500 dinždi. Uzeše mi 25 provizije. Ma nije mi žao. Žao mi je što nisam u mogućnosti da uplatim više. A ovi lihvari od pošte i banaka-da bog da ih cinami odneo iz Srbije, na našoj nesreći grade svoj boljitak-sramota

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:12)
Nikola Mihajlovic [neregistrovani]

Nov zemljotres

22:13 upravo je jak zemljotes uzdrmao podrucije raske...

(četvrtak, 04. nov 2010, 22:12)
anonymous [neregistrovani]

Ponovo

Evo jos jedan zemljotres u Beogradu