Obavezna sedišta za decu

Deca do tri godine starosti prema novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja moraće da se voze na zadnjem sedištu automobila u propisanom sedištu ili nosiljci. Procenjuje se da će godišnje biti potrebno 100.000 sedišta, što će dodadno opteretiti kućne budžete.

Kada bude stupio na snagu novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, 10. decembra, deca do tri godine starosti moraće da se voze na zadnjem sedištu automobila, u propisanom sedištu ili nosiljci.

Stručnjaci procenjuju da će svake godine biti potrebno više od 100.000 sedišta, što će biti veliki udar i na kućni budžet.

Kazna za prevoz deteta bez sedišta po novom zakonu biće između 15.000 i 30.000 dinara, a nekompletnost vozila i ugrožavanje života deteta može doneti šest kaznenih poena ili čak, na osnovu ocene sudije, oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja porodice sa dvoje dece od januara će morati radi njihovog prevoza da se odreknu mnogih stvari.

Okanović dodaje da roditelji znaju da je ovaj zakon u korist opšte bezbednosti, ali kažu da bi i država mogla malo da pomogne.

Taksisti će, takođe, biti u obavezi da nabave sedišta, ukoliko žele da voze decu mušterije.

Prodavci su primetili povećano interesovanje za sedištima. Većinom se kupuju sedišta na rasprodajama i stariji modeli.

Slađan Beljić, prodavac sedišta, kaže da su u poslednjih desetak godina kod mladih majki popularna suprotno okrenuta sedišta, postavljena na suvozačevo mesto.

Beljić je istakao da tako postavljena sedišta predstavljaju rizik za dete, jer se u visini njegove glave u većini automobila nalazi vazdušni jastuk.

Milan Božović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu savetuje da se prilikom kupovine sedišta proveri da li proizvod ima deklaraciju i uputstvo za montiranje, kao i datum proizvodnje koji je utisnut na plastici kućišta sedišta.

Zbog zamora materijala, slabljenja plastike i šavova tkanine, dečije sedište ima rok trajanja do osam godina.

broj komentara 24 pošalji komentar
(četvrtak, 20. dec 2012, 12:05)
anonymous [neregistrovani]

sediste

Mozete sediste vezati gurtnom za roletne. Tako sam ga ja pricvrstila za naslon s obzirom da nisam imala pojaseve na zadnjem sedistu.

(petak, 04. maj 2012, 22:45)
anonymous [neregistrovani]

kako da nadjem

molim vas da li znate gde se vadi taj atest,gde se ide sta da se radi bila bi zahvalna ako znate....

(petak, 08. jul 2011, 08:12)
anonymous [neregistrovani]

duze putovanje

Jedno pitanje. Da li dete do tri godine moze izdrzati 12 sati nocnog putovanja, recimo do mora u sedistu i tako spavati? Verujte mi probali smo i nije uspelo. Mi smo na svaka tri sata izlazili napolje da se protegnemo, a dete ne mozes da protegnes dok spava.

(utorak, 11. jan 2011, 23:16)
anonymous [neregistrovani]

drzava

ma kako da nece,ubise se od pomaganja,samo izmisljaju nove zakone,slazem se da treba ali u uskladu sa standardom i kako to da uzimaju samo one lose zakone a dobre ne?

(nedelja, 14. mar 2010, 22:28)
anonymous [neregistrovani]

Svašta

"Da li je kaznjivo drzati dete u krilu u slucaju da dete odbija da mirno sedi u sedistu."
Nije, ako ste u parku ili restoranu.
Da li ste svesni svoje gluposti?
"Ako dete odbija", kakav ste Vi roditelj?
Ja sam sa blizancima bez ikakvih problema putovala i svojim kolima i busom i tramvajem i nikad nisu "odbijala da sede".
Šta ćete ako poželi da sedi za volanom dok vozite ili da izbaci glavu kroz prozor ili ne želi da čeka na semaforu? Poginućete ili ćete nekoga ubiti ali, bože moj, niste krivi, pa dete nije htelo da sedi. Kazna za razmaženo dete ne postoji ali postoji za roditelja.

(nedelja, 14. mar 2010, 21:44)
Dragan [neregistrovani]

Drzanje deteta u krilu

Interesuje me da li je kaznjivo drzati dete u krilu u slucaju da dete odbija da mirno sedi u sedistu.
Hvala unapred!!!

(subota, 28. nov 2009, 13:15)
Željko [neregistrovani]

autosedište u Zastavi

Molio bih bilo koga da pošalje detalje ili slike ugradnje sigurnosnog pojasa u Z101 na zadnje sedište (zemar@neobee.net) Hvala!

(četvrtak, 26. nov 2009, 00:59)
Gaga [neregistrovani]

autosediste u Zastavi

Ja vozim Zastavu,nazad smo montirali jedan pojas na strani gde stoji decije autosediste,a inace na sedistima za manju decu,dovoljni su pojasevi koji postoje na samom sedistu...to opet zavisi od modela za koji se odlucite. Ovde nije u pitanju dodatni trosak za roditelje,vec dodatna paznja i briga za vasu decu!
Pozdrav i svako dobro

(četvrtak, 29. okt 2009, 17:31)
anonymous [neregistrovani]

sediste

Ima da se kupe kajsevi sa kojima se sediste pricvrscuje (u radnjama za decju opremu)). Ja sam imao decije sediste u Reno cetvorci.

(sreda, 26. avg 2009, 16:40)
anonymous [neregistrovani]

sediste za dete

Hvala Bogu sto su doneli ovakav zakon. Ali sta je sa decom iznad 3god.da li ona moraju da imaju sediste ako odes u prodavnicu prodavac kaze moraju a ovde pise drugacije. Moze li neko to da nam objasni?