Zbirke za malu maturu

Zavod za udžbenike objavio Zbirku iz matematike za pripremu budućih osmaka za polaganje završnog ispita, odnosno male mature. Uskoro bi trebalo da se pojavi i Zbirka iz maternjeg jezika.

Zbirka iz matematike, koju je objavio Zavod za udžbenike, urađena je prema obrazovnim standardima za kraj obaveznog obrazovanja. Čini je 760 zadataka koji su razvrstani po nivoima.

Autor zbirke Olivera Todorović kaže da očekuje da 80 odsto učenika uradi zadatke u prvom nivou, da 50 odsto reši zadatke drugog nivoa, a da 25 do 35 odsto uradi treći nivo.

"Narano, ne treba niko da se obeshrabri. Kao što je potrebno u sportu da se vežba i što se bolje uvežba može bolje neka disciplina da se savlada, tako je i u matematici", rekla je Olivera Todorović.

Da podsetimo, umesto prijemnog ispita, osmaci polažu malu maturu. Zadaci koje dobiju neće biti poznati, da bi se izbeglo bubanje jer znanje ne znači pamćenje činjenica, već razumevanje, podsećaju profesori.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović kaže da je polaganje male mature veoma slično dosadašnjem kvalifikacionom ispitu, uz razliku da moraju sva deca da polažu jer ne postoji prag znanja. 

"Shvatili smo da nije u redu da postavljamo neki uslov, neki donji nivo. Znači da postoje deca koja nisu položila taj završni ispit, prosto zato što nam se čini da još uvek nismo dovoljno uradili, na popravljanju kvaliteta obrazovanja što se tiče programa, obuke nastavnika, da bi sad to trebalo da se na deci lomi", rekla je profesorka Radunović.

U Nacionalnom prosvetnom savetu smatraju da će taj ispit biti nadležnima neka signalizacija kakvo je stanje u obrazovanju, kako bi znali šta dalje da rade; neka vrsta vrednovanja osnovnog obrazovanja. S druge strane, kao i do sada, koristiće za rangiranje dece pri upisu u srednje škole.

Prema usvojenim obrazovnim standardima još neke izdavačke kuće pripremaju zbirke. O konačnoj formi male mature odlučuje Ministarstvo prosvete.

Kako je ranije najavljivano, đaci će imati probni test u martu, da bi znali šta ih tačno očekuje na kraju osmogodišnjeg školovanja. 

broj komentara 17 pošalji komentar
(nedelja, 03. apr 2011, 13:25)
anonymous [neregistrovani]

as

da li su izasle zbirke za malu maturu?

(četvrtak, 24. mar 2011, 01:16)
marko [neregistrovani]

zbirka

ima rešeni zadaci iz matematike na www.matematiranje.com

(ponedeljak, 07. feb 2011, 18:22)
anonymous [neregistrovani]

???

kako da nadjem zadatke za malu maturu iz matematike i srpskog jez. na internetu?
Cula sam na radiju da moze da se nadje i na internetu!!!

(četvrtak, 03. feb 2011, 20:22)
DNDKS [neregistrovani]

DREKOVIC

JESULI IZASLE ZBIREKE ZA MALU MATURU

(četvrtak, 03. feb 2011, 18:57)
anonymous [neregistrovani]

.

И где су купљене? У Београду?

(četvrtak, 03. feb 2011, 18:54)
anonymous [neregistrovani]

...

Јесу ли већ изашле збирке?

(utorak, 01. feb 2011, 13:46)
anonymous [neregistrovani]

<3

Da to je Srbija!

(ponedeljak, 24. jan 2011, 11:17)
djordje [neregistrovani]

bruka

Da li je moguce da u ovoj zbirci postoji resenje zadatka u kome je 3+3=9.str199 zadatak 108. a). SLICNIH GRESAKA IMA JOS SAMO SAM IZDVOJIO JEDAN PRIMER.Pitam se da li bi ovo proslo u nekom Nemackom ili Svajcarskom udzbeniku i da li nemarnost i povrsnost dolaze do izrazaja bas kod onih koji treba da obrazuju nasu decu koja teze ka visim ciljevima i priblizavanju Evropi!!!

(sreda, 19. jan 2011, 14:47)
anonymous [neregistrovani]

Obrazovanje

Sto se tice ove nase drzave stvarno je neodgovorna za obrazovanje i posle se pitaju zasto sve vise omladina od koje moze biti nesto napusta zemlju.Daju 760 zadataka za tri meseca i to samo iz matematike,a nama su rekli da zbirke stizu tek krajem februara,a gde je jos i srpski.

(četvrtak, 06. jan 2011, 12:48)
anonymous [neregistrovani]

:)

Imam ovu knjigu, nisu svi zadaci teski. Neki su komplikovani i samo je potrebno da se razmisli i da se dobro procita tekst zadatka.