Priznanje Srpkinji japanologu

Profesorka Filološkog fakulteta Ljiljana Marković dobila je nagradu Ministarstva inostranih poslova Japana za dugogodišnji rad u oblasti japanskog jezika i japanologije. Priznanje koje je dobila profesorka Marković, veoma je cenjeno u Japanu.

Profesorka Ljiljana Marković prva je Srpkinja koja je dobila nagradu Ministarstva  inostranih poslova Japana za dugogodišnji rad u oblasti japanskog jezika i japanologije. Nagrada joj je uručena na Dan Beogradskog univerziteta.

Na Filološkom fakultetu, profesorka Ljiljana Marković prešla je put od lektora za japanski jezik do prodekana fakulteta. Posvetila se japanskom jeziku sa željom da pronikne u tajne te civilizacije, koja je, kako kaže, slično našoj, na razmeđu tradicionalnog i modernog sveta. Iškolovala je 507 japanologa.

"Uz one koji su studirali orijentalistiku, tu je broj preko 1.200. Mi smo od prvog dana imali nastavu japanskog kao izbornog predmeta za sve studente Beogradskog univerziteta", rekla je profesorka Marković.

Amasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki izjavio je da očekuje povezivanje i sa drugim fakultetima, ali i naglasio da je priznanje, koje je dobila profesorka Marković, veoma cenjeno u Japanu.

"Univerzitet u Beogradu sarađuje sa univerzitetima u Japanu, što je dokaz da se ceni srpsko visoko školstvo. Sredstvima Sasakava fondacije trenutno se u Japanu školuje 12 vaših studenata", rekao je Tošio Cunozaki.

Pored priznanja profesorki Marković, povodom dana našeg najstarijeg univerziteta, studentima generacije uručene su nagrade. Na 202. godišnjicu postojanja visokog školstva kod nas, profesori podsećaju da treba doneti strategiju visokog obrazovanja.

"Ja sam upisao doktorske studije tako da nastavljam sa naučnim radom", izjavio je student Matematičkog fakulteta Marko Radovanović, koji ima prosek 10.

Rektor Univerziteta u Beogradu, profesor Branko Kovačević smatra da moramo povezati obrazovanje, privredu i državu, da bi imali jedan efikasan sistem kakav postoji na zapadu.

Resorni ministri obećavaju bolji materijalni položaj i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, kako bi postalo deo jedinstvenog evropskog sistema obrazovanja.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 15. sep 2010, 03:21) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke

Kakvi divni komentari studenata ove divne osobe i zene.Ovaj deo srpskog drustva je najtisi i najvredniji istovremeno... cestitke svima sa japanologije i orijentalistike!!!!

(sreda, 15. sep 2010, 03:19) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke

Kakvi divni komentari studenata ovedivne osobe i zene.Ovaj deo srpskog drustva je najtisi i najvredniji istovremeno... cestitke svima sa japanologije i orijentalistike!!!!

(utorak, 14. sep 2010, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

Pridruzujem se cestitkama!

Ovo je zaista divna vest!
Konacno da je nasoj japanologiji odato priznanje!

Veoma mi je drago sto je prof. Ljiljana Djurovic-Markovic, koja je JEDINA na BU zavrsila na Kembridzu japanski i ekonomiju, magistrirala na Kembridzu i doktorirala u Japanu na elitnom Chuo univerzitetu kao prva ZENA iz Evrope koja je doktorirala na japanskom, jer u to vreme nisu postojali programi na engleskom,....

Njeno obrazovanje, dobrota i nesebicnost koju prenosi na svoje studente i mladje kolege, vec generacijama daje mogucnost da i mi nesto naucimo od Japana i da to i primenimo u razvoju i napretku svoje zemlje.

(utorak, 14. sep 2010, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke

Ovo je veoma lepa vest. Mi koji smo studirali orijentalistiku smo ponosni na nasu profesorku! Ona nije jedina, Filoloski fakultet je imao odlicne profesore, koji studente nisu ucili samo ono sto pise u knjigama.