Takmičenje u pružanju prve pomoći

Crveni krst Srbije domaćin je Evropskog takmičenja u pružanju prve pomoći, na kome učestvuje oko 1.000 volontera Crvenog krsta iz cele Evrope. Srbija se ne takmiči, pošto je poslednje četiri godine bila najbolja.

Oko 1.000 volontera Crvenog krsta iz cele Evrope učestvuje na Evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći na Kalemegdanu, čiji je domaćin Crveni krst Srbije. Srbija se ne takmiči, pošto je poslednje četiri godine bila najbolja, zbog čega je ove godine domaćin takmičenja.

Simulacije zapaljenog autobusa sa putnicima i filmska scena borbe iz 19. veka su dve od ukupno devet radnih poligona na kojima takmičari treba da pokažu veštine, umeće i znanje u pružanju prve pomoći.

Glumci će da glume povrede, šminkeri će ih našminkati da izgledaju potpuno realno, a ekipa Švedske će pokazati svoje znanje i veštine u ukazivanju prve pomoći u oblasti opekotina, krvarećih rana i polomljenih kostiju, rekao je predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović.

Svaka scena oslikava od četiri do sedam povreda. Nakon što reše zadatak, takmičari prelaze na sledeći poligon. Volonteri iz cele Srbije imaju raznolike uloge na takmičenju.

Generalni sekretar Crvenog krsta Vesna Milenović kaže da obične, međunarodno sertifikovane sudije, koji su na poligonima, ocenjuju rad takmičara, a takozvani markiranti ili simulanti će prema određenom scenariju glumiti određenu vrstu povreda.

Takmičenje sadrži zadatke iz prve pomoći sa različitim situacijama masovnih nesreća sa većim brojem povređenih i imaju deset minuta da zbrinu povrede dok se pored njih nalazi sudija.

Na osnovu bodova koje sudija dodeli rangiraće se ekipe, takođe za svaku situaciju postoji jedan sudija koji ocenjuje lidera ekipe, odnosno koordinaciju samog tima, rekao je sudija Aleksandar Pantelić.

Osim radnih poligona na takmičenju se nalazi i deset zabavnih poligona u kojima se ocenjuje znanje o Crvenom krstu kao i spretnost takmičara.

Organizacija Evropskog takmičenja ekipa prve pomoći poverena je Crvenom krstu zbog četiri uzastopne pobede, zbog toga je i pehar takmičenja prešao u trajno vlasništvo naše organizacije.

broj komentara 0 pošalji komentar