Umro Šandor Pal

Političar, prevodilac, lektor, književnik i predavač Šandor Pal preminuo je u 56. godini života.

Šandor Pal, političar, prevodilac, lektor, književnik i predavač preminuo je u 56. godini života, saopšteno je na sajtu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ustanovi u kojoj je godinama radio na Odseku za srpski jezik i lingvistiku.

Pal će ostati upamćen kao poslanik britkog uma, revnosni borac za autonomiju mađarske zajednice u Vojvodini.

Gimnaziju je završio u Starom Bečeju, Filozofski fakultet u Novom Sadu, a u obe te ustanove je jedno vreme i držao časove. Predavao je i na Katedri za slavistiku ELTE fakulteta u Budimpešti, autor je više od 150 studija i sedam knjiga.

Rano se upustio u politiku i bio poslanik u Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije u više navrata. Kada je došlo do cepanja Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) ostao je veran izvornom krilu, dok je drugo prepustio stranačkom rivalu Andrašu Agoštonu.

Nešto kasnije pojavio se Savez vojvođanskih Mađara, koji je preuzeo primat među sunarodnicima u pokrajini. Palova stranka je postala gotovo minorna, ali je zato svojim snažnim angažovanjem nastojao da ne bude potpuno izbrisana sa političke scene.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 08. jul 2010, 21:54) - sane becej [neregistrovani]

pismo

Prerano si otisao pocivaj u miru.

(četvrtak, 08. jul 2010, 17:36) - anonymous/Dusanka [neregistrovani]

Saucesce

Moje iskreno saucesce Porodici, za prevremeni odlazak gospodina Sandora Pal.
Neka mu je laka zemlja.

(sreda, 07. jul 2010, 21:50) - Nikola Kosanović [neregistrovani]

Otišao je moj drug

Danas je preminio moj drug, skoro brat, i komšija od najranijeg detinjstva do danas, prof. dr Pal Šandor zv. Šanjika (15.02.1954.-07.07.2010.). Kao narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije svi ste ga Vi upoznali. Zadesio ga je moždani udar 10.05.2010. Borio se za život nepuna dva meseca sa posledicama i, na žalost, podlegao. Rođen je i sve vreme je živeo u Bačkom Petrovom Selu, poznatom i kao mestu rođenja patrijarha Vikentija (Prodanova). I Šanjika spada u najbolje i najpoznatije ljude rođene na ovom području. Budući da je bio jedinac, bio sam mu kao stariji brat, odrasli smo zajedno. Od našeg detinjstva do danas, dvorišta naših roditeljskih kuća deli nikada zaključavana mala kapija. I ovim mu se zahvaljujem na druženju i prijateljstvu dugom koliko i njegov život. Počivaj u miru, dragi moj "szomszéd".