Akreditovani fakulteti

Uverenja o akreditacijama, stečena na osnovu provere kvaliteta visokog obrazovanja, svečano uručena predstavnicima sedam univerziteta i 80 fakulteta u Srbiji.

Komisija za akreditaciju visokoškolskih ustanova uručila je dozvole ustanovama koje su ispunile uslove za rad od trećeg do šestog ciklusa akreditacije. Komisija uskoro treba da postane član Evropske mreže agencija za osiguranje kvaliteta, čime bi njene odluke bile punovažne u evropskom sistemu visokog obrazovanja.

Uverenja o akreditacijama svečano su uručena u Palati Srbija predstavnicima sedam univerziteta i 80 fakulteta u Srbiji. 

Inače, do sada je od 18 prijavljenih, akreditovano 11 univerziteta, više od 100 fakulteta, tri visoke škole akademskih studija, i 65 visokih škola strukovnih studija. Akreditovane ustanove prijavljuju nove programe pa će od prvog jula biti otvoren novi ciklus.

"Razmišljamo posebno kako da razvijamo zajedničke programe sa drugim univerzitetskim centrima, kako da razvijemo univerzitetske programe iz regiona i svim drugim mogućnostima", rekla je profesor Neda Bokan, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević rekao je da Univerzitet ove godine slavi 40 godina postojanja i ostaje čvrsto u sistemu i prostoru visokog obrazovanja Republike Srbije, i u zoni evropskog visokog obrazovanja.

"Svih 15, odnosno sa virtuelnim univerzitetom 16 institucija Megatrend univerziteta je akreditovano i akrditovan je Megatrend kao ustanova", kaže Mića Jovanović, rektor Megatrenda.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković kaže da akreditacija treba da uvede neophodan red u visoko obrazovanje.

Do 2020. godine, Evropi će biti potrebno 40 odsto visokoobrazovanog stanovništva. Kako je kod nas sada sa fakultetskom diplomom samo šest i po odsto populacije, očekuje nas veliki posao.

"Još uvek se u postupku nalazi sedam univerziteta i 21 fakulteta, a postoji i izvestan broj studijskih programa koji su još uvek pod aktom upozorenja", rekla je predsednica Akreditacione komisije Vera Kovačević Vujčić.

Kako je upis na fakultete i visoke škole u toku, sve što je urađeno možete proveriti na sajtu Komisije za akreditaciju, savetuju nadležni.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 26. jun 2010, 13:42)
anonymous [neregistrovani]

Website

Probaj na www.kapk.org - Komisija za akreditaciju.

(subota, 26. jun 2010, 13:23)
Denis [neregistrovani]

Spiskovi akreditovanih fakulteta

Скоро сам у некој емисији на РТС-у чуо за овај сајт комисије за акредитацију:

http://www.kapk.org/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=29

Ту можеш видети који факултети су акредитовани а који нису.

(subota, 26. jun 2010, 10:00)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

Jel postoji neki spisak fakulteta koji mozemo pogledati?