Novi dokument o Draži Mihailoviću

U arhivu britanske obaveštajne službe postoji dokument o datumu ekzekucije generala Kraljevske vojske u otadžbini Draža Mihailović, saopštio državni sekretar Slobodan Homen. Dokument će uskoro biti prezentovan na konferenciji za štampu.

Tajne arhive britanske obaveštajne službe o srpskoj vladi i tužilaštvu, u kojima se nalaze i podaci o tačnom datumu ekzekucije bivšeg generala Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića prvi put su, nedavno, otvorene, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Prema njegovim rečima, reč je o obimnoj dokumentaciji koja broji nekoliko desetina hiljada strana o raznim događajima u periodu od 1941. do 1946. godine.

"Na nekoliko mesta se pominje i sam Draža Mihailović, a pronađen je i dokument koji jasno govori o datumu kada je izvršena smrtna kazna", kaže Homen i dodaje da je taj dokument je bio pod dvostrukom oznakom poverljivosti.

Predstavnici Komisije za utvrđivanje okolnosti pod kojima je usmrćen Mihailović, koji su prethodnih dana boravili u Velikoj Britaniji, dobili su čvrsta uveravanja da će oznaka poverljivosti biti skinuta.

"Očekujem da ćemo u narednih mesec dana ponovo uputiti delegaciju da se upozna sa sadržinom tog dokumenta", naglasio je državni sekretar i dodao da je jedan deo dokumentacije iz britanskih arhiva fotokopiran i donet u Srbiju, kao i da će uskoro biti prezentovan na konferenciji za štampu koju će održati Komisija.

Dokumentacija iz britanskih arhiva biće vrlo interesantna za naše istoričare, jer će baciti novo svetlo na događaje iz Drugog svetskog rata, naglasio je Slobodan Homen.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 23. jun 2010, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Sta to znaci?

da li je kraljevska vlada u egzilu znala za egzekuciju i mjesto??? Da li je kralj,MOOOOOOZDA,bio nalogodavac???

(sreda, 23. jun 2010, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

Konačno

Bez Dražinog groba nema slobodne Srbije! Tek sa ovim otkrićem naša zemlja može računati na bolju budućnost. I naravno, treba pod hitno da se rehabilituje čovek koji je prvi podigao ustanak protiv fašizma i koji je rekao NE Hitleru i Staljinu!