četvrtak, 18. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > Vesti > Novi grip > Od novog gripa u Srbiji obolelo 30 ljudi

sreda, 08. jul 2009, 11:20 -> 12:02

Od novog gripa u Srbiji obolelo 30 ljudi

Saveti lekara

Prema podacima Instituta Torlak, u našoj zemlji potvrđeno 30 slučajeva obolevanja od novog gripa. Poslednja četiri potvrđena slučaja registrovana su na teritoriji Niša, Beograda i Subotice.

grip-tekst.jpg
Očekivana rezistentnost

U Evropi je prijavljeno 10.680 slučajeva zaključno sa sedmim julom i to sa četiri smrtna ishoda (tri u Velikoj Britaniji i jedan u Španiji). Najviše novoregistrovanih slučajeva u odnosu na prethodni dan je u Španiji (72) i Francuskoj (41).

Osim Danske, rezistenciju na lek oseltamivir (Tamiflu) prijavili su Japan i Hong Kong. Ovo je nešto što se očekivalo i u ovom trenutku ne predstavlja pretnju javnom zdravlju.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje (www.batut.org.rs) svakodnevno se revidiraju infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kod nas i u svetu a dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog soja virusa gripa.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta Torlak, potvrđeno 30 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Reč je o takozvanim importovanim slučajevima.

Dvadeset i pet osoba je doputovalo iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje (Argentina, Australija, Kanada, Velika Britanija, SAD i Španija), a pet je iz kontakta sa obolelim osobama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca i Subotice.

Među obolelima je i troje sportista učesnika Univerzijade, državljana Australije, Argentine i Ugande.

Poslednja četiri potvrđena slučaja registrovana su na teritoriji Niša (dva), Beograda i Subotice.

Kontakti obolelih osoba nalaze se pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Prema podacima SZO zaključno sa 06.07.2009. godine zvanično je prijavljeno 94.512 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), sa 429 umrlih.

"Najnovija istraživanja pokazuju da se smrtnost od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1) kreće između 0,06% i 0,0004% za razliku od ranije procenjene u Meksiku (0,4%), što je u vezi sa obolevanjem mlađih ljudi i primenom uspešne terapije kod težih slučajeva bolesti", navodi se u saopštenju instituta "Batut".

Saveti lekara

Što češće pranje ruku sapunom.

Upotreba vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku.

Izbegavanje rukovanja i ljubljenja.

Isključivo jednokratna upotreba maramice za nos.

Aktivno praćenje zdravstvenog stanja, pre svega nakon puta u zemlje u kojima je zabeležen grip.

Ukoliko nije neophodno, odložiti putovanje.

1
komentari broj komentara 0 | cwpošalji komentar
1
1